ANO Drošības padome noraida Ukrainas paziņojumu Krimas jautājumā

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kijeva izteica protestu Krievijai sakarā ar Krimas un Krievijas dienvidu reģiona apvienošanu.

RĪGA, 29. jūlijs — Sputnik. ANO Drošības padome noraidīja Ukrainas paziņojumu Krimas jautājumā.

Ukrainas lapā ANO pārstāvniecībā tika publicēts paziņojums par to, ka Krievija bloķējusi Ukrainas ziņojumu par Krimu ANO Drošības padomes presei.

"Vārgs mēģinājums noliegt neapstrīdamo," — precizēja raksta autors.

Vakar KF prezidents Vladimirs Putins pieņēma lēmumu apvienot Krimas un Dienvidu federālos apgabalus Krievijas sastāvā. Jaunajā teritoriālajā veidojumā ietilpst Krimas Republika un Sevastopole, kā arī Adigejas un Kalmikijas Republikas, Krasnodaras administratīvā teritorija un Astrahaņas, Volgogradas un Rostovas apgabali.

Neatkarības laukums Kijevā. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Ukrainas parlaments pārdēvē apdzīvotās vietas Donbasā

Ukrainas ĀM izteica Krievijai protestu sakarā ar minēto teritoriju apvienošanu. Ukrainas delegācija ierosināja ANO Drošības padomei nākt klajā ar paziņojumu par Krimas FA likvidēšanu Krievijā — tas apliecinātu "uzticību Ukrainas suverenitātei un teritoriālajai vienotībai." Pie tam Ukrainas pārstāvis ANO Vladimirs Jeļčenko paziņoja, ka Putina lēmums ir "spēkā neesošs".

Krima atkal kļuva par Krievijas reģionu pēc 2014. gada martā veiktā referenduma, kurā lēmumu atgriezties Krievijas sastāvā atbalstīja 96,77% Krimas un 95,6% Sevastopoles iedzīvotāju. Referendums Krimā un Sevastopolē tika organizēts pēc valsts apsvēruma Ukrainā 2014. gada februārī. Krievijas valdība informēja, ka referendums Krimā atbilst starptautisko tiesību normām un ANO Statūtiem. Tomēr Ukraina uzskata Krimu par savu īlaicīgi okupēto teritoriju.

ASV prezidenta kandidāts no Republikāņu partijas Donalds Tramps paziņoja, ka gadījumā, ja viņš tiks ievēlēts amatā, viņš izskatīs jautājumu par iespējamo Krimas atzīšanu par Krievijas teritoriju un sankciju atcelšanu.

Krimas vadītājs Sergejs Aksenovs norāda, ka Trampa vārdi liecina par to, ka amerikāņu sabiedrībā radusies vēlme uzlabot attiecības ar Krieviju.

Ziņu lente
0