Līdz Olimpiskajām spēlēm atlikušas 10 dienas: SOK ierēdņi histērijā

© REUTERS/Ueslei MarcelinoOlimpiskie apļi. Foto no arhīva
Olimpiskie apļi. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Starptautiskās Olimpiskās komitejas locekļi ieradās Brazīlijā un saprata, ka pieļāvuši lielu kļūdu, kad pirms septiņiem gadiem piešķīra Riodežaneiro tiesības rīkot 2016. gada vasaras Olimpiskās spēles. Olimpiāde nav pa spēkam vidēja vai zema attīstības līmeņa valstīm.

RĪGA, 28. jūlijs — Sputnik. Apvienoto Nāciju Organizācijas Starptautiskās Olimpiskās komitejas locekļu sanāksme tiks atklāta 1. augustā Riodežaneiro. Gandrīz simt SOK locekļi ieradās Brazīlijā un saprata, ka pirms septiņiem gadiem stipri kļūdījušies, apstiprinot Riodežaneiro pieteikumu Olimpisko spēļu rīkošanai, raksta Rons Kofmans Izraēlas laikrakstā Maariv. Portāls InoSMI publicē raksta tulkojumu.

Olimpiāde nav pa spēkam vidēja vai zema attīstības līmeņa valstīm. Ar šo uzdevumu spēj tikt galā tikai lielvalstis, ārēji demokrātiskas, taču stipras rokas vadītas.

Jau tagad, desmit dienas pirms Olimpisko spēļu atklāšanas ceremonijas, ir skaidrs, ka tuvākā gadsimta laikā Dienvidamerikas valstis nevarēs uzņemt Olimpiskās spēles.

Pagaidām būtu pāragri celt trauksmi, bet organizācijas komisija stirkšķ pa šuvēm. Tāpat kā Riodežaneiro štats un pilsēta.

Исинбаева прокомментировала решение CAS по российским легкоатлетам - Sputnik Latvija
Isinbajeva iesniegs Eiropas Cilvēktiesību tiesā prasību pret SOK
Jau pirms vairākiem mēnešiem ir bankrotējusi būvfirma, kas uzcēla Olimpisko ciematu, kurā jāizmitina vairāk nekā 18 tūkstoši cilvēku, tostarp — 10 900 sacensību dalībniekus, kā arī trenerus, komandu dalībniekus, un tā tālāk. Taču Brazīlijā neviens par to īpaši neraizējās.

Pēc pirmo sportistu ierašanās izrādījās, ka strādnieki, kas būvēja Olimpisko ciematu, ir tīšam sabojājuši būves. Sākās pilnīgs haoss. Bija sabojāta kanalizācija un elektroinstalācija. Austrālieši pārvācās uz viesnīcu. Amerikāņi vispirms noskaidroja, kas viņus sagaida, un nosūtīja profesionāļus, lai sakārtotu savu mītni, kas paredzēta 700 cilvēku izvietošanai.

Organizācijas komisija nosūtīja 750 apkopējus, lai veiktu pirmo tīrīšanu. Arī holandieši vienojās par telpu remontu un pirmos sportistus izmitināja viesnīcā, tapāt kā austrālieši. Citi palika trenēties Sanpaulu. Trenēšanas kompleksi Rio ir ļoti iespaidīgi, taču ceļš līdz tiem ir bīstams dubļu un būvmateriālu palieku dēļ.

Brazīlieši pilnīgi vienaldzīgi uztver visu, kas notiek Riodežaneiro. Vairāk nekā puse (51%) iedzīvotāju nav apmierināti ar Olimpisko spēļu norisi, tomēr protesta demonstrācijas Brazīlijā nav gaidāmas, jo Riodežaneiro štata iedzīvotāji cer uz lielu peļņu.

Brazīlijas valdība ir nosūtījusi vēl četrus tūkstošus kareivju papildu aizsardzībai pēc incidenta ar Taekwondo cīņas meistaru no Jaunzēlandes: viņu nolaupīja vīri formastērpos, un trīs dienas vadāja viņu no viena bankomāta pie otra, līdz kontā beidzās nauda.

Подготовка Рио-де-Жанейро к Олимпийским играм - Sputnik Latvija
WADA vīlusies par SOK lēmumu pielaist Krievijas izlasi Olimpiskajām spēlēm
Tā kā Brazīlijā šobrīd ir ziema, visi cer, ka pieturēsies sausums. Bagātīgas lietusgāzes draud ar lapu un zaru sanesumiem Guanabaras līcī, kur notiks buru sporta sacensības. Līdzīgas briesmas draud airēšanas sporta sacensību norises vietai, nemaz nerunājot par odiem, kuri pulcēsies peļķēs un purvos līdzās Olimpiskajam ciematam.

Lielākā daļa sacensību norises vietu ir gatavas, ieskaitot golfa laukumus un kalnu velosipēdu trekus, tomēr piebraucamie ceļi pie tiem ir pilni ar atkritumiem un būvmateriālu atlikumiem.

Tomēr tas šķiet nebūtisks un maznozīmīgs sīkums, ņemot vērā iespējamās problēmas ar metro. Vakar tas nedarbojās. Šodien notiks jaunas pārbaudes. Ar metro sportisti un skatītāji pārvietosies starp diviem centriem. Transporta sastrēgumi pilsētā ir šokējoši, un sāksies īsta katastrofa, ja metro nedarbosies.

Organizācijas komisija un SOK nav tālu no histērijas. Olimpiskās spēles nevar atlikt, bet šis desmitiem miljardu dolāru vērtais megaprojekts var kuru katru mirkli sabrukt.

Informācija brazīliešu medijos biedē amerikāņu un eiropiešu tūristus, un viņi atceļ ceļazīmes. Pašlaik zināms, ka viesnīcas būs aizņemtas par 93%, taču šie pieņēmumi var arī nepiepildīties.

Ziņu lente
0