ASV pieprasa lielāku ieguldījumu NATO no Eiropas valstu puses

© REUTERS / Kacper PempelСолдаты после показательных выступлений перед саммитом НАТО в Варшаве
Солдаты после показательных выступлений перед саммитом НАТО в Варшаве - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Republikāņu partija atbalsta NATO spēku dislokāciju Polijām, taču norāda, ka Eiropa netērē pietiekami lielus līdzekļus aizsardzībai.

RĪGA, 20. jūlijs — Sputnik. ASV Republikāņu partija pieprasa sabiedrotajiem NATO piešķirt lielākus līdzekļus militārajām vajadzībām.

NATO samitā Varšavā  tika pieņemts lēmums par alianses spēku nebijušu palielināšanos Austrumeiropā un Baltijas valstīs. No nākamā gada Latvijā, Igaunijā, Lietuvā un Polijā tiks dislocēti alianses bataljoni (aptuveni tūkstoš karavīri valstī). Ziemeļatlantijas alianse nolēma, ka vienību, kas tiks dislocēta Latvijā, veidos Kanāda, vienību Lietuvā – Vācija, vienību Igaunijā – Lielbritānija, bet vienību Polijā – ASV. 

"Amerikāņu tauta uz vienu iedzīvotāju tērē četrreiz vairāk nekā eiropieši, un, tāpat kā agrāk, mēs pieprasām, lai mūsu sabiedrotie NATO pildītu savas saistības un nodrošinātu nepieciešamo investīciju pieaugumu savu bruņoto spēku vajadzībām," – teikts republikāņu programmā.

Учения НАТО Анаконда-2016 в Польше - Sputnik Latvija
NATO atteikusies finansēt mācības "Anakonda" Polijā

Republikāņu partija atbalstīja lēmumu par NATO karaspēku dislokāciju Polijā un pateicās sabiedrotajiem par atbalstu Irākā, Afganistānā un citās valstīs. Vienlaikus partija pārmeta vairākiem vārdā nenosauktiem sabiedrotajiem "atkāpšanos no vērtībām, kas dārgas amerikāņiem", piemēram, vārda brīvības pārkāpumus.

Iepriekš Republikāņu partijas kandidāts ASV prezidenta vēlēšanās Donalds Tramps kritizēja sabiedrotos NATO par nelielajiem tēriņiem aizsardzībai un šaubījās par alianses efektivitāti. Šie izteikumi radīja kritisku attieksmi no ASV pašreizējās administrācijas puses.

Ziņu lente
0