NATO atteikusies finansēt mācības "Anakonda" Polijā

© AFP 2023 / MAREK JEZIERSKIУчения НАТО "Анаконда-2016" в Польше
Учения НАТО Анаконда-2016 в Польше - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Dažas NATO dalībvalstis, īpaši Vācija centās mīkstināt manevru simbolismu Polijā. Galu galā mācības finansēja pati Polija un ASV.

RĪGA, 19. jūlijs — Sputnik. militārās mācības "Anakonda —2016", kas norisinājās Polijā jūnija sākumā, bija lielākās kopš 1989. gada. Tās nenoritēja NATO paspārnē – daudzi militārā bloka locekļi negribēja izrādīt pārlieku naidīgumu, vēsta Sputnik Igaunija.

Церемония открытия масштабных учений НАТО Анаконда-2016 в Польше - Sputnik Latvija
Video
Polijā sākušās vērienīgas NATO mācības "Anakonda 2016"

Ziņu aģentūra atsaucās uz laikrakstā Defense News publicēto rakstu, kas vēsta, ka manevrus finansējusi tikai Polija un ASV, jo daudzi NATO dalībnieki prasīja mazināt mācību nozīmi.

"Kamēr divu valstu (Polijas un ASV) pārstāvji centās piespiest Briseli paziņot, ka tās ir NATO mācības, Vācija un citas Rietumeiropas valstis "bremzēja" šo lēmumu," — informēja izdevuma avoti.

"Vairākas balstis aliansē pauda satraukumu, ko radīja pārāk lielā (mācību) vērtība. Alianses politiskā vadība pieņēma lēmumu veikt tās atsevišķi, lai neizrādītu pārlieku naidīgumu," – laikrakstam paziņoja bijušais NATO spēku virspavēlnieks Eiropā ģenerālis  Filips Brīdlavs.

Репетиция военно-морского парада к Дню ВМФ в Балтийске - Sputnik Latvija
Polijas specdienesti uzskata, ka Krievija apdraud valsti

Mācības "Anakonda" norisinājās Polijā no 7. līdz 17. jūnijam. Tajās piedalījās vairāk nekā 30 tūkstoši karavīru no 18 NATO valstīm un piecām partnervalstīm. Apmācības piedalījās 3 tūkstoši transportlīdzekļu, 105 lidmašīnas un helikopteri, 12 kaujas kuģi. Manevri "Anakonda" notiek kopš 2006. gada reizi divos gados.

Krievijas  valdība jau vairākkārt ir paudusi bažas sakarā ar pieaugušo NATO aktivitāti pie Krievijas rietumu robežām, tai skaitā arī par mācību skaitu, kā arī par tehnikas un karavīru skaita palielināšanos. Krievijas Federācijas pastāvīgais pārstāvis NATO Aleksandrs Grušks uzsvēra, ka visi šie pasākumi "būtiski maina situāciju šajā  Eiropas reģionā, vājinot tā drošību un stabilitāti, kā arī neatbilst Krievijas un NATO Pamatakta  noteikumiem."

Krievijas Ārlietu ministrijas vadītājs Sergejs Lavrovs uzsvēra, ka apstākļos, kad NATO infrastruktūra tuvojas Krievijas robežām, cieš Eiropas un Krievijas sadarbība terorisma apkarošanas jomā.

Ziņu lente
0