Eiropas Savienība un NATO paraksta sadarbības deklarāciju

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Pāriet pie mediju bankasСаммит НАТО в Варшаве
Саммит НАТО в Варшаве - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Eiropas Savienība un NATO ir parakstījušas kopīgu deklarāciju, kurā uzsvērta paplašinātas sadarbības nozīme, ņemot vērā bezprecedenta izaicinājumu no "Dienvidu un Austrumu puses."

RĪGA, 9. jūlijs — Sputnik. Eiropas Savienība (ES) un NATO ir parakstījušas kopīgu deklarāciju, kurā uzsvērta paplašinātas sadarbības nozīme, ņemot vērā bezprecedenta izaicinājumu no "Dienvidu un Austrumu" puses. ES, ASV un NATO līderu tikšanās notika Ziemeļatlantijas alianses samita ietvaros.

Саммит НАТО открывается в Варшаве 8 июля - Sputnik Latvija
Līdzināšanās uz austrumiem: startē NATO samits Varšavā

Informācija vēsta, ka deklarācijā uzsvērta nepieciešamība piešķirt jaunu stimulu ES un NATO stratēģisko partnerattiecību attīstībai un paplašināta satura piešķiršanai šīm attiecībām.

"Partnerattiecības tiks īstenotas pilnīgas savstarpējas atklātības apstākļos par labu visiem, saskaņā ar mūsu godāto organizāciju lēmumu autonomas pieņemšanas un procedūru principu, nekaitējot šo organizāciju locekļu aizsardzības un drošības politikas īpatnībām," – teikts deklarācijā.

Iespējams, tādu sīkumu nemaz nebūtu vērts pieminēt, tomēr uzmanību piesaista kāda nianse: vārdi "Austrumi" un "Dienvidi" deklarācijas galīgajā variantā ir apmainīti vietām. Iespējams, tam vajadzētu nozīmēt, ka apdraudējums ES dienvidu reģionos tiek uzskatīts par nopietnāku nekā tas, kurš slēpjas austrumos, tas ir, Krievijā.

Военнослужащие армии США на учениях - Sputnik Latvija
NATO samits: Lietuva un Polija svin panākumus, bet vācieši ir gatavi dialogam ar Krieviju

Kopīgajā deklarācijā iekļauts sadarbības paplašināšanas plānoto virzienu saraksts. Piemēram, tas paredz kopīgu pretošanos  hibrīddraudiem, kiberaizsardzību un drošību jūrās, it īpaši Vidusjūrā. Pieminēti arī pasākumi pret nelikumigu imigrāciju, aizsardzības rūpniecības pastiprināšanu un kopīgiem pētījumiem šajā jomā.

ASV prezidenta Baraka Obamas, Eiropas Komisijas prezidenta Žana Kloda Junkera un ES Padomes prezidenta Donalda Tuska kopīgajā preses konferencē īpaša uzmanība tika veltīta britu vēlmei izstāties no Eiropas Savienības. ASV prezidents īsumā pastāstīja klātesošajiem par traģēdiju Dallasā, kur no nezināmu noziedznieku rokām bojā gājuši pieci policisti.

Ziņu lente
0