Plaši protesti Kijevā pret komunālo maksājumu pieaugumu

© Sputnik / Алексей Вовк / Pāriet pie mediju bankasВсеукраинский марш протеста в Киеве
Всеукраинский марш протеста в Киеве - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vakar Kijevas ielas pārplūdināja protesta akcijas dalībnieki. Viņi iebilst pret komunālo maksājumu tarifu pieaugumu un pieprasīja gāzes un ūdens cenu samazināšanu. Ar protesta akcijas dalībniekiem tikās Ukrainas premjerministrs Volodimirs Groismans.

RĪGA, 7. jūlijs — Sputnik. Vakar Kijevas centrā notika plaša akcija, kuras dalībnieki protestēja pret komunālo pakalpojumu tarifu palielināšanos. Vairākās Kijevas galvaspilsētas ielās ceļu satiksme bija apgrūtināta.

Protestu dalībnieki pieprasa taisnīgus tarifus, piemēram, gāzes un ūdens cenu samazināšanu. Protesta gājiens devās pa Kijevas centru un apstājās pie Ministru kabineta ēkas, lai izteiktu savas prasības varasvīriem.

Vēlāk kļuva zināms, ka ar akcijas pārstāvjiem ticies Ukrainas premjerministrs Volodimirs Groismans.

"Volodimirs Groismans tiekas ar arodbiedrību pārstāvjiem, kas ieradušies Ministru kabinetā. Valdība ir gatava sākt dialogu," – rakstīja valdības vadītāja preses sekretārs Dmitrijs Stoļarčuks savā lapā Twitter tīklā.

​No 1. jūlija Ukrainā gandrīz dubultojušies dzīvokļu komunālās saimniecības pakalpojumu – apkures un karstā ūdens tarifi. Komunālo pakalpojumu tarifu palielināšanās ir saistīta ar valsts Ministru kabineta lēmumu pildīt Starptautiskā Valūtas fonda prasības, kas attiecas uz valsts iekšējām gāzes cenām – tās ir jāpaceļ līdz tirgus cenu līmenim.

No 1. maija tika anulēts atvieglotais tarifs, kas tika izmantots apkures sezonas laikā, tāpēc iedzīvotāji un uzņēmumi, kas nodrošina apkuri un karsto ūdeni, tagad gāzi apmaksās saskaņā ar vienotu tarifu — 6879 grivnas (apmēram 250 eiro) par tūkstoš kubikmetriem. Mazturīgajiem iedzīvotājiem paredzētas mērķa subsīdijas.

Ziņu aģentūra RIA Novosti informēja, ka Kijevas mērs Vitālijs Kličko televīzijas kanāla News One ēterā pavēstījis: apkures sezona Ukrainā ir apdraudēta uzņēmuma "Kijevenergo" un valsts gāzes kompānijas "Naftogaz Ukraini" konflikta dēļ.

Флаги Украины и ЕС - Sputnik Latvija
Britu profesors nosauca Ukrainas līgumu ar ES par priekšnāves vēstuli

Jūnijā Valsts izpildu dienests norakstīja no uzņēmuma "Kijevenergo" kontiem summu 21,3 miljonu grivnu (aptuveni 770 tūkstoši eiro) apmērā par labu kompānijai "Naftogaz Ukraini". Pēc tam "Kijevenergo" informēja par savu kritisko stāvokli, kādā tas nokļuvis darbības bloķēšanas un kontu aresta rezultātā. Soda naudas, ko "Naftogaz Ukraini" aprēķinājis Ukrainas enerģētiskajām kompānijām, kopumā sasniedz 364 miljonus eiro.

Vitālijs Kličko vēstīja, ka galvaspilsētas vadība vērsusies pie valdības ar lūgumu atrisināt minēto problēmu.

Ziņu lente
0