Baltkrievijā notikusi vērienīgākā denominācija valsts vēsturē

© Sputnik / Евгений КазарцевJaunā Baltkrievijas valūta
Jaunā Baltkrievijas valūta - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Naktī uz 1. jūliju no banknotēm pazuda četras nulles. Divdesmit gadu laikā Baltkrievijas rublis kopumā zaudējis jau astoņas nulles.

RĪGA, 1. jūlijs – Sputnik. Nakti uz 1. jūliju notika Baltkrievijas rubļa denominācija, ko valsts vadītājs Aleksandrs Lukašenko izsludināja pagājušā gada novembrī. Jaunajās banknotēs pazudušas četras nulles, un pirmo reizi apgrozībā nonākušas monētas.

Trešā denominācija suverēnās Baltkrievijas vēsturē bija vislielākā. Jaunais baltkrievu rublis, ko valsts pilsoņi ar mīlestību iedēvējuši par "zaķīti", tagad maksā 0,45 eiro, informē Baltkrievijas Republikas Nacionālā banka.

Apgrozībā nonākušas septiņu nominālu banknotes: 5, 10, 20, 50, 100, 200 un 500 rubļi; kā arī astoņu nominālu monētas: 1, 2, 5, 10, 20 un 50 kapeikas, 1 un 2 rubļi.

Konkursā par jauno banknošu druku uzvaru izcīnīja Lielbritānijas kompānija De La Rue, bet monētas tiek kaltas Lietuvā un Slovākijā.

Kā zaķītis zaudēja svaru

Laikā no 1992. līdz 1994. gadam tika ieviests Baltkrievijas rublis (1992. gada izlaiduma). Tā kurss – 10 padomju rubļi.

1994. gadā notika Baltkrievijas rubļa desmitkārtēja denominācija. No 2000. gada 1. janvāra Baltkrievija izšķīrās par vēl vienu denomināciju – par trim nullēm.

Pašreizējās valūtas denominācijas laikā no banknotēm pazudīs četras nulles.  Divdesmit gadu laikā Baltkrievijas rublis kopumā zaudējis jau astoņas nulles.

Baltkrievi lepojas ar savu naudu, neskatoties uz pārsteigumiem un daudzo nuļļu izgaišanu. Nauda iesaukta par "zaķīšiem", jo uz pirmās nacionālās banknotes 1 rubļa vērtībā bija redzams zaķis. Attēls banknotei tikai ņemts no 1957. gadā izdotās grāmatas "Mūsu valsts dzīvnieki un putni".

Ziņu lente
0