Nacionālisms pēc Brexit: migrantiem liek vākt kopā mantas

© REUTERS / Reinhard KrauseLielbritānijas karogs Londonā. Foto no arhīva
Lielbritānijas karogs Londonā. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kampaņa par Lielbritānijas izstāšanos no Eiropas Savienības lielā mērā veidojās, izmantojot naidu pret migrantiem. Tagad tā ir devusi savus indīgos augļus: arvien biežāk briti liek migrantiem vākties prom uz savu Āfriku, Poliju vai Latviju.

RĪGA, 29. jūnijs — Sputnik. Pēc referenduma par Lielbritānijas izstāšanos no Eiropas Savienības valstī biežāk nekā agrāk skan pārmetumi migrantiem. Sākušies uzbrukumi, raksta izdevums The Huffington Post.

Jau Brexit piekritēju reklāmas kampaņas laikā viņiem tika pārmesta naida kurināšana pret migrantiem. Uzskatāmajā aģitācijā, ko izplatīja partija UKIP, bija papilnam ksenofobu motīvu.

Trafalgara laukums Londonā. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Kučinskis mierina Lielbritānijā dzīvojošos Latvijas iedzīvotājus

Tagad, kad referenduma rezultāti ir zināmi,  daži briti ir nolēmuši, ka pienācis īstais brīdis tikt vaļā no migrantiem, un sākuši skaļi skaidrot, ka laiks vākt kopā mantas.

Pavisam nesen skandāls starp kaimiņiem, kura laikā skots lika viņiem "vākties uz savu Latviju", šķita pietiekami neparasts, lai parādītos avīzēs, taču tagad tamlīdzīgas situācijas atgadās arvien biežāk.

Īpašās grupas Post Ref Racism (Rasisms pēc referenduma) sociālajos tīklos Facebook un Twitter apkopo informāciju par to, kā pastiprinājies naids pret mazākumtautībām. Migrantus pazemo, draud, viņiem pastkastītēs met aizvainojošas lapiņas.

Šeit redzama fotogrāfija no Ņūkāslas. Uzraksts pauž: "Apturēt imigrāciju, sākt repatriāciju.

Fotogrāfijas autors, Nigērijas izcelsmes britu vēsturnieks Deivids Olusoga pastāstīja The Telegraph, ka vēl nekad viņam tik bieži nav likuši "vākties uz savu Āfriku.

Īpaši cietsirdīgi ir nacionālistu uzbrukumi poļu diasporai. Centrālajā Anglijā kāds izkaisīja skrejlapas "Vācieties, poļu nešķīsteņi", Polijas Kultūras centrs Londonā pirmo reizi 50 centra pastāvēšanas gadu laikā apzīmēts ar aizvainojošiem grafiti.

Polijas prezidenta Andžeja Dudas pārstāvis Mareks Magirovskis pieprasīja, lai bijušais Londonas mērs Boriss Džonsons un UKIP līderis Naidžels Faradžs, abi galvenie Brexit propagandisti, nosodītu šo nekrietno barbarismu.

Laima Brence vada konsultāciju un tulkojumu biroju, kas sniedz palīdzību imigrantiem no Latvijas. Viņa stāsta, ka referendums dāvājis britiem visatļautības ilūziju – licis domāt, ka viņiem ļauts publiski pazemot citus cilvēkus.

Latvijas karogs. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Vai Latvijas petīcijai par izstāšanos no ES ir iespējas izcīnīt uzvaru?

"Man pat raudāt gribas. Nākas dzirdēt tādus komentārus, kā "Kravā savus čemodānus un brauc, no kurienes esi ieradusies!" Pat kolēģi, ar kuriem ilgus gadus bija draudzīgas attiecības, atļaujas pajautāt: "Nu, vai somu jau esi sakravājusi?" – stāsta Brencs.

Vakar Saeimas Eiropas lietu komisijas sēdes laikā Lielbritānijas vēstnieks Latvijā Tims Kollijs paziņoja, ka viņu satrauc verbālie aizvainojumi, ar ko šodien nākas saskarties mazākumtautību pārstāvjiem. Viņš uzsvēra, ka izjūt dusmas un kaunu. Aizvainojošos izteikumus ir nosodījuši visi valsts politiskie spēki, un Lielbritānijas premjerministrs Deivids Kamerons pavēstīja, ka valdība tādos gadījumos neizturēsies iecietīgi.

Ziņu lente
0