Erdogana atvainošanos eksperti vērtē skeptiski

© REUTERS / UMIT BEKTASTurcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans. Foto no arhīva
Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas un Turcijas attiecības uzlabosies tikai pēc tam, kad bojāgajušā lidotāja ģimene saņems kompensāciju, un noziedznieki tiks sodīti, paziņoja Krievijas eksperti. Pagaidām Krievijas valdība ir izdzirdējusi tikai vārdus.

RĪGA, 28. jūnijs — Sputnik. Atvainošanās vārdus, ko Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans nosūtīja Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam, politologi uzskata par Ankaras "kārtējo manevru". Šo viedokli intervijā Sputnik pauda Tuvo Austrumu institūta prezidents Jevgēņijs Satanovskis.

Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Erdogans atvainojies par notriekto Krievijas bumbvedēju

Vēstulē Putinam Erdogans apgalvoja, ka Ankara "nekad nav vēlējusies un tīši notriekusi Krievijas Federācijai piederošo lidmašīnu", kā arī nosauca Krieviju par "draugu un stratēģisko partneri." Turcijas prezidents paziņoja, ka valsts ir gatava darīt visu iespējamo, lai atvieglotu Su-24 bojāgājušā pilota ģimenes sāpes un mazinātu zaudējumus.

"Neredzu neko, tikai vārdus. Nav ne runas ne par kādām kompensācijām, ne arī par sodu noziedzniekiem, kuri nogalināja Krievijas lidotāju. Nevajag priecāties," – ir pārliecināts Satanovskis.

Politologs uzsvēra, ka Ankara vēl joprojām dara visu iespējamo, lai iznīcinātu Sīriju. "Turku virsnieki vēl joprojām pie Alepo cīnās Al Kaidas rindās. Tad kāpēc mums būtu jāpievērš uzmanība Erdogana manevriem?" – viņš secināja.

Arī Analītisko pētijumu centra, Tuvo Austrumu un Centrālāzijas valstu pētnieciskā centra direktors Semjons Bagdasarovs Turcijas atvainošanos raksturoja skeptiski.

"Būtu jābūt pilnīgam idiotam, lai noticētu Erdogana nožēlai. Ja mūsu politiskā elite tai noticēs, domāju, gaidāms vēl viens "trieciens mugurā". Nepieciešams īstenot visus pasākumus, ko no Turcijas prasīja Krievija. Runa ir ne tikai par rakstisku atvainošanos, bet arī par zaudējumu kompensāciju, kompensāciju bojāgājušā lidotāja ģimenei. Pēc tam domāsim, kā turpmāk veidosies attiecības," – norādīja keksperts.

"Pavisam nesen mēs izvirzījām Turcijai vairākas apsūdzības: ISIS atbalsts, nelegāli naftas tirdzniecības darījumi, antikvariāta melnais tirgus, bruņojuma piegāde teroristiskajiem grupējumiem, Turcijas armijas aktīva līdzdalība karadarbībā, kas, pēc būtības, norit pret mūsu koalīciju. Šīs pretenzijas nevajadzētu aizmirst," – uzskata Bagdasarovs.

Agrāk Erdogans informēja, ka Turcija neatvainosies par notriekto Krievijas bumbvedēju Su-24. Viņš uzsvēra, ka turku piloti un bruņotie spēki "vienkārši pildījuši savu pienākumu – atbildējuši uz pārkāpumu.

Президент России В.Путин и президент Турции Реджеп Тайип Эрдоган - Sputnik Latvija
Erdogans vēlas uzlabot attiecības ar Krieviju, bet nezina, ar ko sākt

Jūnija vidū Erdogans jau nosūtīja vēstuli Putinam, kurā sveica Krievijas iedzīvotājus pagājušajos svētkos – Krievijas dienā un izteica vēlmi, lai attiecības Maskavas un Ankaras starpā paceltos līmenī, kādu tās pelnījušas. Toreiz Krievijas prezidenta preses sekretārs pastāstīja, ka dokuments ir formāls un pauda nožēlu par tā nepietiekamo saturīgumu.

Krievijas un Turcijas attiecības pasliktinājās 2015. gada nogalē, kad Turcijas iznīcinātājs F-16 Sīrijas gaisa telpā notrieca Krievijas bumbvedēju Su-24. Pēc tam Turcijas valdība vairākkārt pauda vēlmi uzlabot attiecības ar Krieviju, taču Maskava uzsvēra, ka tas būs iespējams tikai pēc tam, kad Ankara atvainosies par notikušo.

Ziņu lente
0