Brexit pretiniekiem riešas asaras acīs

© Sputnik / Алекс Макнотон / Pāriet pie mediju bankasReferendums Lielbritānijā jautājumā par valsts turpmāko dalību ES
Referendums Lielbritānijā jautājumā par valsts turpmāko dalību ES - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Brexit pretinieki vāc parakstus petīcijai par jaunu referendumu, Lielbritānijas izstāšanās no ES piekritēji atzīst, ka tādu rezultātu nav gaidījuši, jaunieši ir apvainoti par pensionāru rīcību, un visi mēģina saprast, no kā tad patiesībā ir atteikušies.

RĪGA, 25. jūnijs – Sputnik. Brexit – Lielbritānijas izstāšanās no Eiropas Savienības – pretinieki vāc parakstus jauna referenduma atbalstam.

Krievijas Ārlietu ministrijas pārstāve Marija Zaharova. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Politika
Marija Zaharova: Pēc Brexit sekos Whoexit

Petīcija Lielbritānijas parlamenta mājas lapā aicina valdību izmantot noteikumu, kas nosaka: gadījumā, ja "par" vai "pret" Brexit nobalsojušo skaits ir mazāks nekā 60%, un referenduma dalībnieku skaits bijis mazāks nekā 75% balsstiesīgo iedzīvotāju, ir jāorganizē atkārtota balsošana. Atgādināsim, ka referendumā nobalsoja 72% balsstiesīgo iedzīvotāju, un par izstāšanos no Eiropas Savienības nobalsoja 51,89% vēlētāju. Patlaban petīciju parakstījuši vairāk nekā 750 tūkstoši cilvēku (Lielbritānijas parlaments izskata visas petīcijas, ko parakstījuši vairāk nekā 100 tūkstoši cilvēku).

Ja šis ierosinājums tiks ņemts vērā, otrā referenduma rezultāti var atšķirties no tiem, ko uzzinājām piektdien. Daudzi par Brexit balsojušie briti jau ir atzinuši, ka tā rīkojušies "tāpat vien", nepadomājot par sekām, un tagad viņus ir šokējušas ziņas par to, ka Lielbritānija patiešām izstāsies no ES.

Par to, ka daudzi referenduma dalībnieki ir sākuši domāt par sekām tikai pēc balsojuma, liecina meklējumu sistēmu reģistrētie jautājumi. Izdevums The Washington Post vēsta, ka astoņas stundas pēc vēlēšanu iecirkņu slēgšanas trīskārt biežāk nekā agrāk tika uzdots jautājums "Kas notiks, ja mēs izstāsimies no Eiropas Savienības?", bet otro vietu popularitātes ziņā ieņēmis jautājums "Kas ir Eiropas Savienība?

Aptauju rezultāti liecina, ka britu viedoklis par to, vai vajadzētu izstāties no ES, bija lielā mērā atkarīgs no viņu vecuma. 75% valsts iedzīvotāju vecuma grupā no 18 līdz 24 gadiem balsoja pret Brexit, bet vecuma grupā virs 65 gadiem pret izstāšanos no ES balsoja tikai 39%. Lielbritānijā, tāpat kā daudzās citās Vecās Pasaules valstīs cienījama gadagājuma iedzīvotāju ir vairāk nekā jauniešu. Tā nu tagad jaunieši Lielbritānijā ir apvainojušies uz pensionāriem par to, ka tie izvēlējušies viņiem nākotni, kādu viņi paši nav vēlējušies.

Ziņu lente
0