Lielbritānija ierobežos bērnu pabalstus imigrantiem no ES

© Sputnik / Konstantin Chalabov / Pāriet pie mediju bankasДети играют в настольные игры
Дети играют в настольные игры - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Neskatoties uz Eiropas Komisijas protestiem, Lielbritānija ir saņēmusi tiesības samazināt bērnu pabalstus imigrantiem no ES, ja izrādīsies, ka bērnu vecāki valstī atrodas nelikumīgi.

RĪGA, 15. jūnijs – Sputnik. Eiropas Savienības tiesa atbalstīja Lielbritānijas tiesības samazināt bērnu kopšanas pabalstus imigrantiem no citām savienības valstīm, informē LETA.

Agrāk Eiropas Komisija pārsūdzēja tiesā Lielbritānijas tiesības anulēt pieeju sociālajiem pabalstiem bērnu uzturēšanai atbraucējiem no ES valstīm, ja viņiem nav likumīgu tiesību uzturēties valstī.

Лондон - Sputnik Latvija
Lielbritānijas tiesa izbeigusi lietu pret Latvijas pilsoni Lailu Brici

Tiesa pieņēma lēmumu par labu Lielbritānijai un norādīja, ka valstij ir tiesības pārbaudīt, vai imigranti ir likumīgi valsts iedzīvotāji, un izvērtēt, vai viņu rīcībā ir pietiekami līdzekļi, lai šie cilvēki nekļūtu par slogu britu nodokļu maksātājiem.

Eiropas Savienības tiesa ne vienu reizi vien ir saņēmusi lūgumus pieņemt lēmumus lietās, kas saistītas ar pabalstiem ES iekšējiem migrantiem. Lielbritānijas tiesības ierobežot šos pabalstus bija viens no galvenajiem jautājumiem, kas tika apspriesti pārrunās par reformām Eiropas Savienībā, un Lielbritānijas tālākās dalības ES noteikums. Galu galā Lielbritānijas premjers Deivids Kamerons uzstāja, ka nepieciešams ierobežot darba migrantu piekļuvi ES sociālajai sistēmai uz četriem gadiem un šis noteikums saglabāsies spēkā septiņus gadus.

Tolaik tika pieņemts lēmums par to, ka no 2020. gada bērnu pabalsti, kas tiek izmaksāti pat gadījumā, ja bērns nedzīvo Lielbritānijā, tiks indeksēti saskaņā ar dzīves līmeni katrā valstī. Tas nozīmē, ka Lielbritānijā dzīvojošajiem Latvijas pilsoņiem šie pabalsti samazināsies vismaz divkārt. Latvijā bērna pabalsts tiek izmaksāts 11 eiro apmērā, bet Lielbritānijā tas sastāda 85 mārciņas. Tagad valstī nelikumīgi iebraukušie Latvijas iedzīvotāji vairs nesaņems nekādu bērna uzturēšanas pabalstu.

Lielbritānijas un Eiropas Savienības karogi - Sputnik Latvija
Aptauja: Lielbritānijas iespējamā izstāšanās no ES varētu provocēt citas valstis

Lielbritānijā strādā vairāk nekā 2 miljoni ES valstu pilsoņu. Pēc būtības, masveida emigrācija sekmē valsts ekonomikas izaugsmi, kas ļāvusi tai kļūt par "darba vietu fabriku". Savukārt šis faktors piesaista arvien jaunus migrantus.

Eurostat dati liecina, ka ceturtdaļgadsimta laikā iedzīvotāju skaits Latvijā no 2,6 miljoniem ir samazinājies līdz 1,9 miljoniem. 2013. gadā 10% Latvijas iedzīvotāju ir dzimuši Latvijā (jāpiebilst, ka tie ir tikai oficiālie dati). Ja šī tendence saglabāsies, pēc 5 gadiem svešumā dzims katrs sestais latvietis. Pašlaik Lielbritānijā un Īrijā strādā aptuveni 100 tūkstoši Latvijas iedzīvotāju.

Ziņu lente
0