Latvija pieprasa bezvīzu režīmu Gruzijai

© SputnikЖитель Тбилиси с флагом Грузии, архивное фото
Житель Тбилиси с флагом Грузии, архивное фото - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Baltijas valstis, Rumānija un Bulgārija nostājušās Gruzijas pusē, taču ES vecās valstis baidās no nelegāļu uzplūdiem un nesteidz liberalizēt vīzu režīmu.

RĪGA, 11. jūnijs — Sputnik. Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, Rumānijas un Bulgārijas ārlietu ministri cer, ka 20. jūnijā, ES Ārlietu padomes sēdē tiks izlemts jautājums par bezvīzu režīma piešķiršanu Gruzijai, informē RIA Novosti.

"Jautājums par bezvīzu režīma piešķiršanu Gruzijai ir nepelnīti ieildzis," – pavēstīja Lietuvas ārlietu ministrs Lins Linkēvičs.

2015. gada decembrī Eiropas Komisija informēja, ka Gruzija ir izpildījusi visus noteikumus vīzu režīma liberalizācijai ar ES. 2016. gada martā EK ierosināja atcelt vīzu režīmu Kaukāza republikas pilsoņiem.
"Līdzīgos apstākļos Moldova pirms diviem gadiem saņēma bezvīzu režīmu. Gruzija reformas nav veikusi sliktāk," – uzskata Linkēvičs.

Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs - Sputnik Latvija
Gruzija un Ukraina tuvākajā laikā nevarēs iestāties NATO

Pavasarī Gruzijas valdības pārstāvji pavēstīja, ka gaida lēmumu par vīzu režīma liberalizāciju ar ES. Jūnija sākumā ES valstu delegācijas apsprieda jautājumu par  vīzu režīma liberalizāciju ar Gruziju, taču galīgais lēmums tika atlikts. Gruzijas valdība apstiprināja, ka, domājams, pret šo vienošanos ar Gruziju iebildusi Francija un Vācija.

Mediji iepriekš vēstīja, ka dažas ES amatpersonas, īpaši Vācijā, raizējas par organizētajiem noziedzīgajiem grupējumiem, kas aplaupa mājas. Wall Street Journal avoti ziņoja, ka trešdien Vācijas valdība vērsusies Eiropas Komisijā ar lūgumu iepazīstināt ar ziņojumu par bandu noziegumiem ES teritorijā.

Iekšlietu ministriju vadītāji apspriedes laikā, kas notika Briselē 20. maijā apstiprināja Eiropas Komisijas ierosinātos grozījumus bezvīzu režīma apturēšanas procesā ar trešajām valstīm nelegālās migrācijas ātra pieauguma situācijā. Ministri uzskata, ka jebkurš tālākais solis ES vīzu režīma liberalizācijai ar trešajām valstīm ir jāsper tikai pēc minētā mehānisma stāšanās spēkā.

Ziņu lente
0