Der Spiegel: Polijas rusofobija kaitina tās sabiedrotos

© AFP 2023 / MAREK JEZIERSKIУчения НАТО "Анаконда-2016" в Польше
Учения НАТО Анаконда-2016 в Польше - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Laikā, kad Brisele izvērtē iespējas atjaunot dialogu ar Maskavu, Polijā rit karaspēles, kas acīmredzami vērstas pret Krieviju.

RĪGA, 8. jūnijs — Sputnik. Vērienīgās militārās mācības "Anakonda 2016", kas nesen sākušās Polijā, uztrauc Ziemeļatlantijas aliansi, ņemot vērā iespējamo attiecību pasliktināšanos ar Krieviju, informē RIA Novosti, atsaucoties uz vācu preses izdevumu Der Spiegel.

Военнослужащие на фоне эмблемы NATO - Sputnik Latvija
Polijas ministrs ir pārliecināts, ka NATO bataljons spēs apturēt Krieviju

NATO pārstāvji uzskata, ka mācības ir "pārāk nepārprotami vērstas pret Krieviju". Neskatoties uz spriedzi attiecībās ar Maskavu, mācību gaitā "bez vajadzības tiek izspēlēts īsts kara scenārijs," – Der Spiegel citēja NATO amatpersonas teikto. Turklāt alianse uzskata, ka ir nedaudz pārspīlēti organizēt manevrus NATO samita priekšvakarā, kas notiks Polijas galvaspilsētā.

Formāli "Anakonda" ir nacionālās mācības, taču Varšavas spiediena rezultātā tajās piedalās gandrīz visas NATO valstis, tostarp arī ASV.

"No alianses viedokļa šis brīdis ir neveiksmīgs: laikā, kad Brisele uzsver, ka vēlas atjaunot dialogu ar Maskavu, Polijā izvēršas karš," – informēja izdevums.

NATO pārstāvji, tostarp arī Vācija aiz kulisēm "centās nomierināt poļus", taču Polijas jaunā valdība stingri ietur izvēlēto kursu, kas vērsts pret Krieviju. Daudzi pauž bažas par to, ka Polija varētu "politiski saindēt" alianses samitu, kas notiks šī gada jūlijā Varšavā.

Церемония открытия американского комплекса ПРО Aegis Ashore на румынской военной базе в Девеселу - Sputnik Latvija
NATO gatavo placdarmu Austrumeiropā karam ar Krieviju

Domstarpības parādījās NATO ģenerālsekretāra Jensa Stoltenberga nesenās vizītes laikā Polijā. Laikā, kad Stoltenbergs izvērtēja iespēju izvietot valstī alianses vienības pēc rotācijas principa, Polijas prezidents Andžejs Duda pieprasīja pastāvīgu bāžu izveidi. Savukārt, kad ģenerālsekretārs lepni pavēstīja, ka uz Poliju tiks nosūtīts karaspēks, kāds šajā valstī nekad nav izvietots, viņš izdzirda iebildumus par to, ka karavīru skaitu vēl vajadzētu apspriest.

Jāpiebilst, ka tieši Polija uzaicināja Gruziju un Ukrainu piedalīties mācībās "Anakonda 2016". Šīs valstis vēlas iestāties NATO, taču alianse šo ierosinājumu noraida, daļēji arī tāpēc, lai "nekaitinātu" Krieviju.

2-й кавалерийский полк США в Даугавпилсе - Sputnik Latvija
NATO militārā tehnika šķērsos Latgali un Vidzemi

"Taču poļi ar to nerēķinās. Varšava pasludināja, ka Krievijas un NATO noslēgtā Pamatvienošanās ir novecojusi," – raksta Der Spiegel.

"No Berlīnes viedokļa, Varšava tīšām rīkojas provokatīvi," – uzver vācu izdevums.

Polija jau ir paspējusi aizvainot Vāciju, apgalvojot, ka tā tīšām bloķējot amerikāņu karaspēka tranzītu. Vācijas valdība nebija par to sajūsmā – ne velti mācībās "Anakonda 2016" piedalās tikai 400 bundesvēra karavīri. Kopumā mācībās iesaistīts 31 tūkstotis kareivju no 24 valstīm.

Ziņu lente
0