ASV iesaka Ķīnai neveidot identifikācijas pretgaisa aizsardzības zonu

CC BY 2.0 / The U.S. Army / alaskaНаземная ракета-перехватчик на комплексе противоракетной обороны США
Наземная ракета-перехватчик на комплексе противоракетной обороны США - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ASV valsts sekretārs Džons Kerijs brīdināja, ka identifikācijas pretgaisa aizsardzības zona Dienvidķīnas jūrā tiks uzskatīta par provokatīvu un destabilizējošu rīcību.

RĪGA, 5. jūnijs — Sputnik. ASV valsts sekretārs Džons Kerijs informēja, ka pretgaisa aizsardzības identifikācijas zonas izveidi, ko Dienvidķīnas jūrā plāno izveidot Ķīnas Tautas Republika, ASV uzskatīs par "provokatīvu un destabilizējošu soli", vēsta RIA Novosti, atsaucoties uz aģentūru Reuter.

Американские ракеты Patriot размещены в Польше - Sputnik Latvija
Ķīna iebilst pret ASV pretgaisa sistēmas izvietošanu Dienvidkorejā

Politiķis norādīja, ka tas "automātiski pastiprinās spriedzi un liks nopietni apšaubīt Ķīnas vēlmi diplomātiski izšķirt teritoriālos strīdus Dienvidķīnas jūrā."

"Šī iemesla dēļ mēs aicinām Ķīnu neizmantot vienpusējā kārtībā provokatīvas metodes," – viņš piebilda.

Par Ķīnas plāniem trešdien vēstīja izdevums South China Morning Post. Pēc tam ĶTR Aizsardzības ministrija publicēja avīzē paziņojumu, kurā norādīja, ka šādas zonas izveides iespēja ir "suverēnas valsts tiesības."

Ķīna 2013. gada novembrī informēja par pretgaisa aizsardzības sistēmas identifikācijas zonas izveidi virs Austrumķīnas jūras, kur atrodas strīdīgās teritorijas – Senkaku salas, un norādīja, ka lidmašīnām, kas šķērso šo rajonu, ir jāsniedz informācija par savu maršrutu un radioviļņu  frekvenci. Šo pasākumu ļoti negatīvi uztvēra ASV, Japāna, Korejas Republika, Austrālija un citas valstis.

Stratēģisko raķešu karaspēku dežūras daļa. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Krievija izstrādā līdzekļus ASV pretgaisa aizsardzības sistēmas pārvarēšanai

Ķīnas un vairāku citu valstu – Japānas, Vjetnamas un Filipīnu starpā ir radušās domstarpības jautājumā par jūras robežām un atbildības zonām Dienvidķīnas un Austrumķīnas jūrās. Ķīna uzskata, ka vairākas valstis, piemēram, Filipīnas un Vjetnama apzināti izmanto ASV atbalstu spriedzes eskalācijai reģionā.

Jāpiebilst, ka 2013. gada janvārī Starptautiskajā jūras tiesību tribunālā Filipīnas vienpusējā kārtībā apstrīdēja Ķīnas pretenzijas uz vairākiem Dienvidķīnas jūras rajoniem, taču Ķīnas valdība kategoriski noraidīja iespēju risināt šādus jautājumus starptautiskās arbitrāžas kārtībā.

Ziņu lente
0