Snoudens stāsta par ASV valdības spiegošanu Japānā

CC BY-SA 2.0 / Nordiske Mediedager / Snowden direkteБывший сотрудник американских спецслужб Эдвард Сноуден
Бывший сотрудник американских спецслужб Эдвард Сноуден - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ASV Nacionālas drošības aģentūra apkopo informāciju no ikviena lietotāja telefona un datora. Pilsoņu trūcīgās zināšanas par savas konfidencialitātes jautājumiem rada nopietnas problēmas Japānā, uzskata kādreizējais NDA līdzstrādnieks.

RĪGA, 5. jūnijs — Sputnik. ASV specdienestu kādreizējais darbinieks Edvards Snoudens videokonferencē, kas noritēja mūsdienu sabiedrības kontroles jautājumiem veltītajā simpozijā Tokijā, pastāstīja, ka ikviens Japānas iedzīvotājs ir ASV izsekošanas pasākumu potenciālais objekts, vēsta RIA Novosti, atsaucoties uz izdevumu Japan Times.

Основатель WikiLeaks Джулиан Ассанж - Sputnik Latvija
Džulians Asanžs uzstāsies starptautiskajā mediju forumā Maskavā

"Viņi zina, kam jūs ticat, ko mīlat, par ko rūpējaties. Mans pienākums bija izveidot ikviena cilvēka dzīves ainu," – pavēstīja Snoudens. No 2009. līdz 2011. gadam viņš dzīvoja ASV kara bāzē Jokota Tokijā kā datoru giganta Dell darbinieks un pildīja ASV Nacionālas drošības aģentūras uzdevumus.

Amerikāņu izlūkdienestu atmaskotājs uzsvēra, ka NDA legāli apkopo informāciju no ikviena lietotāja telefona un datora. Pilsoņu trūcīgās zināšanas par savas konfidencialitātes jautājumiem un valdības pilsoniskās kontroles zemais līmenis rada nopietnas problēmas Japānā, paskaidroja Snoudens.

Termiskā kodolbumba muzejā. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Mediji: ASV izlūkdienesta šefs pamanījis jaunu kodolieroču sacensību vilni

Bijušais specdienestu līdzstrādnieks secināja, ka nevēlas dzīvot pasaulē, kur tiek izsekots un kontrolēts ikviens solis. Pēc viņa domām, ir jāizveido no izsekošanas brīva sabiedrība, kurā varēs dzīvot nākamās paaudzes.

2013. gada jūnijā Edvards Snoudens nodeva avīzēm Washington Post un Guardian vairākus slepenus materiālus par ASV un Lielbritānijas specdienestu spiegošananas programmām internetā. Viņš izlidoja uz Honkongu un no turienes devās uz Maskavu, kur neilgi uzturējās lidostas tranzīta zonā. Pēc tam Krievija piešķīra Snoudenam patvērumu uz vienu gadu ar noteikumu, ka viņš izbeigs savu pret ASV vērsto darbību. 2014. gada 1. augustā Snoudens saņēma termiņuzturēšanās atļauju uz trim gadiem, kas dod viņam iespēju ceļot ne tikai pa Krieviju, bet arī doties uz ārvalstīm.

Ziņu lente
0