NATO izdomā draudus, lai attaisnotu savu eksistenci

© Sputnik / Igor Zarembo / Pāriet pie mediju bankasASV raķetes Patriot. Foto no arhīva
ASV raķetes Patriot. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Igaunijas Drošības spēku virspavēlnieks Riho Terrass uzskata, ka Baltijas valstīm vajadzīgas amerikāņu zenītraķešu kompleksi (ZRK) Patriot, lai atsistu iespējamo Krievijas uzbrukumu. Militārais eksperts Leonīds Ivašovs skaidro, kāpēc viņam nav taisnība.

RĪGA, 28. maijs – Sputnik. Baltijas valstīm ir nepieciešami amerikāņu zenītraķešu kompleksi (ZRK) Patriot, lai atsistu iespējamo Krievijas uzbrukumu, nesen intervijā avīzei The Financial Times paziņoja Igaunijas Drošības spēku virspavēlnieks Riho Terrass.

Terrass uzskata par nepietiekamiem NATO plānus izvietot Baltijas valstīs četrus bataljonus un uzsver Igaunijas, Latvijas un Lietuvas PGA spēku zemo gatavības pakāpi.

"Liela nozīme ir mūsu pašaizsardzības spējām. Mums ir nepieciešama iespēja izvietot PGA objektus," — paziņoja Drošības spēku virspavēlnieks.

Īpašo uzdevumu raķešu spēku dežūrdaļa. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Raķete "Sarmat" radīs satraukumu ASV

Riho Terrass uzskata, ka Krievija izturas "oportūnistiski". "Ja viņiem ir kāda iespēja, viņi pat pa logu ielīdīs, lai to izmantotu," – uzskata ģenerālis.

Viņš ir pārliecināts, ka alianses pienākums ir ieviest reģionā bloķēšanas un pieejas ierobežošanas sistēmu (A2AD), kurā tiks iekļautas raķešu "zeme-gaiss" palaišanas iekārtas.

Ģenerālpulkvedis Leonīds Ivašovs, Ģeopolitisko problēmu akadēmijas prezidents, Krievijas Aizsardzības ministrijas Starptautiskās militārās sadarbības galvenās pārvaldes vadītājs (1996.—2001.) komentēja igauņu ģenerāļa vārdus. Pēc Ivašova domām, Baltijas valstis Krieviju neinteresē, taču ASV gan rada reālus draudus.

Krievijai ir jābūt divas vai trīs reizes stiprākai nekā pretiniekam, lai sagatavotu uzbrukumu: "Kad divas puses gatavo karadarbību, uzbrukumu sāk valsts, kurai ir divkāršs vai trīskāršs pārsvars. Krievijai nav stratēģisku priekšrocību salīdzinājumā ar NATO. Pietiek tikai saskaitīt NATO karavīrus un militārās tehnikas vienības. Krievija var rīkoties tikai aizsardzības sistēmas ietvaros," – Sputnik korespondentam pastāstīja ģenerālis Ivašovs.

Militāro zinātņu likumi ir vienādi visā pasaules valstīm un armijām. "(ZRK) Patriot izvietošana aizsardzībai no Krievijas ir izdomāts iegansts. NATO ir veidojusies un attīstījusies, izdomājot draudus. Ja draudu nebūs, nodokļu maksātājs pajautās: kāpēc mēs ieguldām milzīgus līdzekļus šī globālā monstra – Ziemeļatlantijas alianses uzturēšanai. Tāpēc (alianse) vienlaikus cīnās te ar terorismu, te – ar Krieviju. Mūs pielīdzina monstram, lai gan patiesībā Krievija sper tikai atbildes soļus, lai uzturētu savas aizsardzības un drošības līmeni," – uzsvēra eksperts.

Amerikāņu raķetes Patriot Polijā. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
NATO pretgaisa aizsardzības sistēma Eiropā nelīdzēs

Baltijas valstis nav iekļautas Krievijas Federācijas interešu sfērā, atzīmēja Ģeopolitisko problēmu akadēmijas prezidents. Ir jāuzliek visi punkti uz "i": tieši amerikāņi vispirms iespaido viņu kontrolē esošās valstu elites aprindas un valdības, lai piespiestu tās lūgt ASV sniegt militāro palīdzību, un pēc tam "nevar atteikties" izpildīt lūgumu. Skaidrs, ka Baltijas valstu iedzīvotājiem aizsardzība nav vajadzīga, toties ASV vajag paplašināt savu potenciālu pret Krievijas Gaisa kosmiskajiem spēkiem. Sistēma Patriot pastiprinās pretgaisa aizsardzības potenciālu šajā jautājumā.

Krievijas bruņoto spēku grupējums Kaļiņingradā un Baltijas flote pamazām tiek ielenktas – visapkārt ir sauszemes, jūras un pretgaisa spēki, norāda Ivašovs. "Mēs spersim atbildes soļus: tiks pastiprināts aviācijas grupējums Kaļiņingradā, palielināts precīzā tēmējuma līdzekļu skaits, sistēmu "Iskander" un kuģu skaits. Tie ir kara likumi: parādās draudi – tiek veikti pasākumi to neitralizācijai. Šie pasākumi noteikti tiks sperti. Sistēma Patriot mūs apdraud," – secināja Ivašovs.

Ziņu lente
0