Polija izcērt Belovežas gāršu

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Valsts varas iestādes piecu gadu laikā plāno izcirst vismaz 200 tūkstošus kvadrātmetru aizsargātā meža.

RĪGA, 27. maijs — Sputnik. Polijas televīzijas kanāls TVN24 laida klajā video ierakstu, kurā redzama strādnieku agresīvā reakcija pēc vietējo žurnālistu ierašanās Belovežas gāršā Polijā – izrādījās, ka slavenais mežs tiek izcirsts.

Viens no mežcirtējiem uzbruka korespondentam, aplēja ar ūdeni un centās sasist operatora kameru.

Martā Polijas apkārtējās vides ministrs Jans Šiško pieņēma lēmumu līdz 2021. gadam izcirst Belovežas gāršu 188 tūkstošu kvadrātmetru platībā. Amatpersonas skaidroja, ka tas notiekot tādēļ, ka mežsargi nevarot tikt galā ar gremzdgraužiem, kas iznīdējot kokus.

На дне озера Бирзес - Sputnik Latvija
Birzes ezera noslēpumi

Zinātnieki un ekologu organizācijas kritizēja iniciatīvu un atzīmēja, ka nav nekādas vajadzības izcirst kokus, jo gremzdgraužu darbība ir dabiska parādība.

Divas poļu zinātnieku grupas publicēja vēstules žurnālā Nature, cenšoties pievērst starptautiskās sabiedrības uzmanību problēmai. Vēstuļu autori uzsvēra, ka lēmums pieņemts nevis ekoloģisku, bet gan ekonomisku apsvērumu dēļ, un atgādināja jaunā apkārtējās vides ministra vārdus par to, ka bez jēgas iet zudumā koki, ko neizcērt mežsargi un vietējie iedzīvotāji.

Vairākas nevalstiskās dabas aizsardzības organizācijas nosūtīja sūdzību Eiropas Komisijai un atzīmēja, ka izciršana pārkāpj ES direktīvu. ES atbildēja, ka šajā jautājumā sazināsies ar Polijas valdību.

Dabas mantojums

Belovežas gārša, kurai cauri ved Baltkrievijas un Polijas robeža, ir viens no  pēdējiem un lielākajiem atlikušajiem Eiropas līdzenumu dižmežiem. 1992. gadā ar UNESO lēmumu Belovežas gārša tika iekļauta Vispasaules kultūras un dabas mantojuma sarakstā. 1993. gadā tai tika piešķirts biosfēras rezervāta statuss, bet 1998. gadā – starptautiskas nozīmes ornitoloģiskās teritorijas statuss.

Nacionālā parka platība Polijā sastāda 10 501 hektārus.

Ziņu lente
0