Politika

"Normandijas četrinieka" naksnīgā saruna: uzmanības centrā – Donbasa

© Sputnik / Alexey Druzhinin / Pāriet pie mediju bankasKrievijas prezidents Vladimirs Putins. Foto no arhīva
Krievijas prezidents Vladimirs Putins. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas prezidents Vladimirs Putins aicināja apturēt apšaudes Ukrainas dienvidaustrumos. Politiskie partneri apstiprināja Minskas vienošanos izpildes lielo nozīmi.

RĪGA, 24. maijs — Sputnik. Krievijas, Francijas, Vācijas un Ukrainas līderi— Vladimirs Putins, Angela Merkele, Fransuā Olands un Petro Porošenko naktī telefoniski apsprieda situāciju Sīrijā un krīzes noregulēšanu Ukrainā, ziņo Kremļa preses dienests.

Luganskas jaunie pilsoņi demonstrē pases - Sputnik Latvija
Latvijas pilsonis saņēmis Luganskas Tautas Republikas pasi

"Tika apspriesti jautājumi, kas saistīti ar politiskā izlīguma iespējām situācijā, kāda izveidojusies Ukrainas dienvidaustrumos un puses uzsvēra pamiera režīma ievērošanas lielo nozīmi," — teikts ziņojumā.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins telefona sarunā ar Vācijas kancleru, kā arī Francijas un Ukrainas prezidentiem aicināja nekavējoties pārtraukt Donbasas apdzīvoto vietu apšaudi.

"Tika uzsvērts, ka tiešam Kijevas dialogam ar Doņecku un Lugansku ir jākļūst par svarīgāko izlīguma elementu pilnīgai Minskas vienošanos īstenošanai," — norāda preses dienests.

Savukārt Petro Porošenko mājas lapā publicētā informācija vēsta, ka "Normandijas četrinieks" apstiprinājis EDSO policijas misijas dislokāciju Donbasā un puses vēlreiz apstiprinājušas savu vēlēšanos ievērot Minskas vienošanās.

"Normandijas četrinieka" formāts Ukrainas krīzes apspriešanai izveidojās 2014. gada vasarā, tajā piedalās Krievija, Ukraina, Francija un Vācija. Augstākajā līmenī sarunas notikušas četras reizes, ĀM vadītāju līmenī — deviņas reizes. Pēdējā četru valstu ārlietu ministru sanāksme noritēja Berlīnē 11. maijā. Toreiz Vācijas ārpolitikas institūcijas vadītājs Franks Valters Šteinmeiers paziņoja, ka reāls progress sarunās nav vērojams.

Viens no galvenajiem jautājumiem vēl joprojām ir vēlēšanu norise Donbasā. Pašpasludināto DTR un LTR valdības ir vairākkārt atlikušas vēlēšanu dienu. Pašlaik vēlēšanu datums ir ir 2016. gada 24. jūlijs. Savukārt Kijeva vilcina attiecīgā likuma pieņemšanu, skaidrojot to ar nepieciešamību nodrošināt drošību valsts dienvidaustrumos. Tajā pašā laikā Ukrainas CVK vadītājs uzskata, ka vēlēšanas būs iespējams organizēt ne agrāk, kā pēc diviem gadiem.

Pirms dažām dienām EDSO ģenerālsekretārs Lamberto Zanjers paziņoja, ka organizācija izvērtē iespēju nosūtīt uz Ukrainas austrumiem policijas misiju. Paredzams, ka tajā tiks iekļauti vairāki simti cilvēku, kas "nodrošinās likumu un kārtību" balsošanas laikā.

Ziņu lente
0