Eiropas Savienība aicina Baltkrieviju atteikties no nāves soda

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Eiropas Savienības amatpersonas uztrauc tas, ka Baltkrievijā augstākais soda mērs tiek piespriests aizvien biežāk, tāpēc ES aicina Baltkrieviju ieviest nāves soda moratoriju – tas būtu pirmais solis, kas nepieciešams, lai šis soda mērs tiktu atcelts.

RĪGA, 20. maijs— Sputnik. Šī gada 19. maijā Gomeļas apgabala tiesa piesprieda nāves sodu Sergejam Ostrikovam – viņš tika apsūdzēts par divu jaunu sieviešu izvarošanu un slepkavību. Vīrietis ievilināja upurus savā automašīnā un nogādāja garāžā, kur izvaroja un nogalināja. Sieviešu līķus viņš apraka mežā, ziņo RIA Novosti.

Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko - Sputnik Latvija
Baltkrievija nav sajūsmā par NATO aktivitāti pie savām robežām

Tas ir jau trešais nāves sods, ko 2016. gadā piespriedusi tiesa Baltkrievijā. Eiropas Ārējās darbības dienesta paziņojuma autori atgādināja, ka minētais spriedums nolasīts pēc aprīlī izpildītā nāves soda, turklāt tiesa ir saglabājusi spēkā trīs nāves soda spriedumus, kas piespriesti agrāk.

"Jaunu nāves soda spriedumu skaita pieaugums un pieņemto spriedumu saglabāšana spēkā, kas dažu pēdējo mēnešu laikā vērojama Baltkrievijā neatbilst valsts deklarētajai gatavībai sadarboties ar starptautisko sabiedrību, tostarp arī Eiropas Savienību, lai risinātu šo problēmu, kā arī izskatīt jautājumu par nāves soda moratorija pieņemšanu. Baltkrievija šīs saistības uzņēmusies, ņemot vērā ANO Cilvēktiesību Padomes ieteikumus universālā periodiskā apskata ietvaros," – teikts ziņojumā.

Lietuvas karogs. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Lietuva vēlas apturēt Baltkrievijas AES būvdarbus

Ziņojumā uzsvērts, ka nāves sods nav faktors, kas ierobežo noziedzību, un šī iemesla dēļ no tā atteikušās daudzas valstis. Vēl vairāk, ziņojuma autori uzsver, ka nāves soda izpilde cilvēkam, neatkarīgi no tā, par ko viņš notiesāts, ir "cietsirdīgs un nepieņemams viņa cieņas un neaizskaramības noliegums."

"Mēs ceram, ka Baltkrievija, vienīgā valsts Eiropā, kurā vēl joprojām tiek izmantots augstākais soda mērs, pievienosies globālajam nāves soda moratorijam – tas kļūs par pirmo soli tā atcelšanai," — norādīts ziņojumā.

Nāves sods ir galvenais iemesls, kura dēļ Baltkrievijai netiek atjaunots EDSO īpaši uzaicinātās valsts statuss. 1996. gadā jautājums par nāves soda atcelšanu Baltkrievijā tika izskatīts nacionālajā referendumā. Tolaik par šī soda mēra saglabāšanu nobalsoja gandrīz 80,5% plebiscīta dalībnieku.

Ziņu lente
0