Erdogans vēsta, ka nebūs sarūgtināts, ja ES vīzu režīmu nemainīs

© AFP 2023 / EMMANUEL DUNANDПрезидент Турции Тайип Эрдоган
Президент Турции Тайип Эрдоган - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Turcijas prezidents ir pārliecināts, ka Eiropa rīkojas divkosīgi, atvieglojot vīzu režīmu vairāku Latīņamerikas valstu iedzīvotājiem un saglabājot vīzas valsts pilsoņiem, ar kuru sākušās pārrunas par iestāšanos Eiropas Savienībā.

RĪGA, 20. maijs —Sputnik. Turcijas prezidents Tajips Erdogans paziņojis, ka viņš nesatrauksies, ja ES neatvieglos vīzu režīmu viņa valsts pilsoņiem, vēsta RIA Novosti.

Turcijas prezidenta preses sekretārs Ibrahims Kalins trešdien paziņoja, ka valsts nepakļausies ES prasībai par antiteroristiskās likumdošanas pārskatīšanu, kas tiek izvirzīta kā viens no nosacījumiem vīzu režīma atcelšanai ar Eiropas Savienību.

"Ticu, ka agri vai vēlu ES atvieglos vīzu režīmu ar Turciju. Taču pat gadījumā, ja tas nenotiks, es kā Turcijas prezidents nesērošu. Diemžēl pašreiz Eiropa rīkojas divkosīgi, no vienas puses, atvieglojot vīzu režīmu vairāku Latīņamerikas valstu iedzīvotājiem, bet no otras puses — saglabājot vīzas valsts pilsoņiem, ar kuru norit pārrunas par iestāšanos ES," — uzsvēra Erdogans, uzstājoties televīzijas kanālā ATV.

Turcijas prezidents Redžips Tajips Erdogans. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Hamburgas tiesa atzina par pieņemamiem vārdus par "gļēvulīgo muļķi Erdoganu"
Viņš atgādināja, ka Turcija kopš 1963. gada turpina sarunas par dalību ES. "Jau ilgus gadus es piedalos ES līderu samitos. Tolaik ES bija iestājušās 15 valstis, vēlāk to skaits sasniedza 28. Diemžēl Eiropas Savienība nav spērusi nepieciešamos soļus," — paskaidroja Turcijas līderis.

Pēc viņa domām, ES attieksme pret valstīm, kurās dzīvo musulmaņi, ir atšķirīga. "Šodien Vācijā dzīvo 3 miljoni musulmaņu, bet kopumā Eiropā musulmaņu skaits ir sasniedzis 15-20 miljonus – viņi ES ieradušies gan no Turcijas, gan arī no Āfrikas valstīm. Šāda pieeja Turcijai izraisa sašutumu. Viņi mēģina izmantot vīzu režīma atvieglošanu kā trumpi Sīrijas jautājumā," — piezīmēja Erdogans.

Incidents ar Erdogana apsardzi Vašingtonā - Sputnik Latvija
Erdogana apsardze uzbrūk protesta akcijas dalībniekiem Vašingtonā
Maija sākumā Eiropas Komisija (EK) ierosinājusi Eiropas Parlamentam (EP) un ES padomei atcelt vīzu ierobežojumus Turcijas pilsoņiem, ja Ankara līdz jūnija beigām izpildīs atlikušos nosacījumus vīzu atcelšanai. To starpā ir korupcijas novēršanas pasākumi, pārrunas par sadarbību ar Eiropolu, tiesas sadarbību ar visām dalībvalstīm, noteikumu sakārtošana par datu aizsardzību atbilstoši ES standartiem un terorisma likumdošanas pārskatīšana.

Trešdien EP priekšsēdētāja Martina Šulca oficiālais pārstāvis informēja RIA Novosti, ka Eiropas Parlaments uzsāks likumdošanas procesu par bezvīzu režīmu nodrošināšanu Turcijas pilsoņiem tikai pēc tam, kad Ankara izpildīs visus ES nosacījumus bez izņēmuma. Turcijas ES lietu ministrs Volkans Bozkirs neuzskata par apmierinošiem sarunu rezultātus Briselē par vīzu atcelšanu Turcijas pilsoņiem.

Ziņu lente
0