Ukrainā pārdēvēta Dņepropetrovskas pilsēta

© Sputnik / Andrey Iglov / Pāriet pie mediju bankasГорода мира. Днепропетровск
Города мира. Днепропетровск - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lēmumu mainīt Dņepropetrovskas nosaukumu Ukrainas Augstākajā Radā atbalstīja 247 deputāti.

RĪGA, 19. maijs — Sputnik. Ukrainas Radā pieņemts lēmums mainīt Dņepropetrovskas pilsētas nosaukumu, kas turpmāk tiks dēvēta par Dņepru.

Монумент Независимости в Киеве и флаг Украины - Sputnik Latvija
Uzvārdu jautājumā Porošenko nolēmis izmantot Baltijas piemēru

Lēmumu mainīt Dņepropetrovskas nosaukumu atbalstīja 247 deputāti, pie tam lēmuma apstiprināšanai nepieciešamais minimums  ir 226 balsis.

Uz pilsētu, kas nosaukta par godu valsts darbiniekam Grigorijam Petrovskim, attiecināts likums par dekomunizāciju, saskaņā ar kuru Ukrainā jāmaina vairāk nekā 900 apdzīvoto vietu nosaukumi. No Ukrainas kartes ir jāpazūd 520 vēsturiskām personībām. Pašlaik jau gandrīz 700 administratīvi teritoriālās vienības ir saņēmušas jaunus nosaukumus.

Pašas Dņepropetrovskas iedzīvotāji un vietējās varas iestādes iebilda pret pārdēvēšanu. 2015. gada decembrī Radā vērsās Dņepropetrovskas pilsētas padome ar līgumu saglabāt pilsētas nosaukumu, taču uzskatīt, ka tā nosaukta nevis par godu Petrovskim, bet gan apustulim Pēterim.

Neatkarības laukums Kijevā. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Ukrainas parlaments pārdēvē apdzīvotās vietas Donbasā
Savu nosaukumu Dņepropetrovska ieguva 1926. gadā. Sākotnējais pilsētas nosaukums bija Jekaterinoslava, 1796.-1802.gg. tā nesa Novorossijskas nosaukumu, bet vēlāk no jauna kļuva par Jekaterinoslavu.

Krievijas Ārlietu ministrijas oficiālā pārstāve Marija Zaharova uz šo Radas lēmumu reaģēja, nosaucot Ukrainas deputātus par "neprofesionāliem zombijiem".

"Ja jau viņi atcerējušies "dekomunizāciju", tad vajadzēja pilsētai atdot tās īsto nosaukumu – Jekaterinoslava. Nu, sliktākajā gadījumā – Novorossijska. Tie ir nevis deputāti, bet gan 247 neprofesionāli zombiji," – viņa publicēja savu viedokli tīklā Facebook.

Ziņu lente
0