Politika

Polijas politiķu strīdi Krievijas un NATO jautājumā

© Foto : Lukas PlewniaPolijas karogs. Foto no arhīva
Polijas karogs. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pašreizējais valsts aizsardzības ministrs un bijušais ĀM vadītājs izvērsa diskusiju par Krievijas iestāšanos NATO. No abām pusēm skanēja savstarpēji apvainojumi.

RĪGA, 17. maijs — Sputnik. Polijā izcēlies skandāls aizsardzības ministra Antoni Macereviča izteikumu dēļ jautājumā par Krievijas iestāšanos NATO.

Aģentūra RIA Novosti vēsta, ka poļu politiķi un interneta lietotāji skarbiem vārdiem kritizējuši valsts bijušo ārlietu ministru Radoslavu Sikorski, kurš nosaucis Polijas aizsardzības ministru par "ķēmu", komentējot viņa vārdus par Krievijas iestāšanos NATO.

Konfliktu izraisīja Macereviča izteikumi, kas atskanēja pagājšnedēļ, valdības iepriekšējā sastāva darba audita laikā.

Polijas ārlietu ministrs Vitolds Vaščikovskis - Sputnik Latvija
Polijas ārlietu ministrs aicina atteikties no Krievijas un NATO Pamatakta

"Ko jums nodarījusi Polija, ka jūs tai ļaujat būt tik viegli ievainojamai? Kam bija jānotiek bruņotajos spēkos, kam bija jānotiek jūsu galvās, lai brīdī, kad viss liecina par to, ka tuvojas ļaunākais konflikts, lielākās briesmas, lielākais apdraudējums mūsu valstij, jūs apliecinātu, ka Krievija mūs neapdraud, un jūsu valdības iekšlietu ministrs (Sikorskis) apgalvotu, ka tuvākajā laikā Krievija iestāsies NATO?" – vaicāja ministrs.

Uz šiem vārdiem Sikorskis reaģēja visai rupji – savā lappusē Twitter viņš rakstīja: "Aizsardzības ministra kungs, Antek, ķēms tāds, parādi citātu, kurā es esot teicis, ka Krievija tuvākajā laikā iestāsies NATO."

Publikācija radīja vētrainu publikas reakciju. Piemēram, atbildot uz Sikorska vārdiem, tika atsūtīts 2010. gadā publicēts raksts ar virsrakstu "Sikorskis: Krievijai jāiestājas NATO". Kāds cits interneta lietotājs ieteica bijušajam iekšlietu ministram vērsties tiesā. Sikorskis attrauca, ka tiesā būtu jāvēršas Macerevičam vārda "ķēms" dēļ. "Ja konsilijs apstiprinās, ka esmu kļūdījies, es atvainošos," – viņš piezīmēja.

Polijas karogs - Sputnik Latvija
Konservatīvā revolūcija Polijā apdraud visu Eiropu

Vēlāk diskusijai pievienojās Polijas Aizsardzības ministrijas oficiālais pārstāvis Bartolomejs Miščēvičs. Viņš paskaidroja, ka ministrijas vadītājs nav citējis Sikorska vārdus – viņa izteikumos atspoguļota tikai teiktā jēga.

Atbildot uz teikto, bijušais Polijas ārlietu ministrs norādīja, ka starp vārdiem "Krievija varētu kandidēt uz iestāšanos NATO" un "Krievija drīz kļūs par NATO dalībvalsti" ir liela starpība.

Polijas Senāta spīkeris Staņislavs Karčevskis intervijā portālam Wirtualna Polska nosodīja Sikorska vārdus. "Viņš nedrīkst tā izteikties. Tā ir vienkārši nekaunība. Viņš ir sevi kompromitējis ar vārdiem, ko adresējis konstitucionālajam ministram," – paskaidroja Karčevskis.

Pats Macerevičs nosaucis Sikorski par "nekauņu" un "vienu no lielākajiem kaitniekiem, kas vēršas pret politiskajām izmaiņām Polijā", kā arī teicis ar viņu "nav nekā pārrunājama".

Vēstuļu ienaidnieki 

Polijas bijušie aizsardzības ministri, kuri atklātā vēstulē pieprasīja pašreizējā ministrijas vadītāja Antoni  Macereviča demisiju, tādējādi cenšas slēpt paši savas kļūdas, — šādu viedokli pauda atbildes vēstules autori, kuru starpā ir citi bijušie aizsardzības ministri un ārlietu ministrs Vitolds Vaščikovskis.

Польский генерал Роман Полько - Sputnik Latvija
Poļu ģenerālis apšauba ASV tanku izvietošanu Baltijā

Iepriekš vairāki bijušie valsts aizsardzības ministri publicēja atklātu vēstuli, kurā pieprasīja Macereviča demisiju. Pēc viņu domām, Polija, kam bija "spēcīgas pozīcijas NATO" un "stabilas valsts" reputācija, tagad "zaudē ietekmi Eiropas un Atlantijas struktūrās valdošās partijas "Tiesības un taisnība" politikas rezultātā. Viņi pavēstīja, ka Macereviča vārdi par to, ka iepriekšējās valdības laikā Polija nav varējusi uzturēt drošību, neatbilst patiesībai.

"Agrākie aizsardzības ministri, kuri brīvdienās publicētajā vēstulē pieprasīja pašreizējā aizsardzības ministra Antoni  Macereviča demisiju, cenšas slēpt savu ilggadējo rupjo nevērību," – uzsvēra atbildes vēstules autori, tostarp arī Vitolds Vaščikovskis, kurš 2008.-2010.gg. vadīja nacionālās drošības biroju.

Informācijas aģentūra PAP informēja, ka atbildes vēstuli parakstījuši "Polijas bijušie aizsardzības ministri un ar nacionālās drošības jautājumiem saistīti cilvēki."

Pēc viņu domām, vēstules autori cenšas negatīvi "ietekmēt intensīvu un nepieciešamu reformu procesu". Viņi norādīja, ka astoņu gadu laikā, kamēr Polijā strādājusi iepriekšējā valdība, valsts ir novesta līdz būtiskām izmaiņām nacionālās drošības sistēmā, turklāt ievērojami pavājināta militārā sadarbība ar ASV.

Ziņu lente
0