FT: NATO nejutās droši Austrumeiropā

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ziemeļatlantijas bloka pārstāvji vēsta, ka jāpastiprina "Šķēpa smaile" - ātrās reaģēšanas spēku grupa alianses austrumu robežās.

RĪGA, 16. maijs — Sputnik. Konflikta gadījumā ar Krieviju NATO nespēs veiksmīgi izmantot Austrumeiropā ātras reaģēšanas spēkus, tāpēc to kontingents tiks palielināts, vēsta RIA Novosti, atsaucoties uz Financial Times.

Ātras reaģēšanas vienību grupa (tā saucamā Šķēpa smaile – Spearhead Force) tika izveidota pēc NATO samita Velsā 2014. gadā. Grupas mērķis – aizstāvēt alianses dalībvalstis Austrumeiropā. Tika plānots izveidot grupu, kurā būtu pieci tūkstoši karavīru.

Военнослужащие воздушно-десантных войск России - Sputnik Latvija
Analītiķi iesaka metodes Krievijas iebiedēšanai Baltijā

Taču NATO uzskata, ka, konflikta gadījumā Baltijas valstīs vai Polijā izvietotā grupa būs "pārāk viegli ievainojama", ņemot vērā pastiprinātos Krievijas bruņoto spēku grupējumus Kaļiņingradas apgabalā.

Mēģinot mobilizēt NATO ātrās reaģēšanas spēkus uz austrumiem no Oderas, tie tiks sakauti, pirms būs gatavi kaujai, Financial Times pastāstīja viens no alianses ģenerāļiem.

"Krievijai ir sauszemes un jūras dislokācijas zenītraķešu kompleksi un sistēmas cīņai pret kuģiem, kā arī kara lidmašīnas Kaļiņingradas apgabalā un citos reģionos. Šie Krievijas spēku sakopojumi rada problēmas, ko mēs pilnībā saprotam, un ņemam vērā, izstrādājot plānus, " — informāciju komentēja NATO preses dienesta pārstāvji.

Šīs ievainojamības dēļ alianse plāno palielināt savu kontingentu Austrumu robežās, teikts rakstā. NATO plāno izvietot pie robežām ar Krieviju četrus bataljonus: Igaunijā, Latvijā, Lietuvā un Polijā. Tomēr alianse uzskata, ka "šķēpa smaile" varētu noderēt cīņai pret "hibrīdkara draudiem" no Krievijas puses.

Истребитель F-22 ВВС США - Sputnik Latvija
NATO rīcību pie Krievijas robežām politologs salīdzina ar nacistiskās Vācijas pasākumiem

Samitā, kas notiks Varšavā jūlijā, Ziemeļatlantijas alianses dalībvalstis gatavojas apspriest tālāko militārās klātbūtnes paplašināšanu austrumu flangā.

NATO klātbūtnes paplašināšana pie Krievijas rada satraukumu Maskavā. Atbildot uz alianses plāniem izvietot četrus bataljonus Austrumeiropā, Krievijas aizsardzības ministrs Sergejs Šoigu paziņoja, ka Krievijā izveidos jaunas divīzijas, lai pretotos alianses spēku palielināšanai.

Jāatgādina, ka Krievijas puse ir vairākkārt atgādinājusi, ka nevēlas pastiprināt konfrontāciju ar NATO, taču ir gatava sniegt adekvātu atbildi Rietumu darbībām.

 

Ziņu lente
0