"Erdogana burgeri" un dzejoļi – Vācija spiesta ierobežot agrākās brīvības

© Sputnik / Petr ChernovBurgers. Foto no arhīva
Burgers. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ķelnē slēgts restorāns, kurā piedāvāti "Erdogana burgeri" – draudi un kritika sociālajos tīklos lika īpašniekiem bažīties par darbinieku drošību.

RĪGA, 10. maijs — Sputnik. Ka ziņo RIA Novosti, atsaucoties uz Local, Ķelnē draudu dēļ slēgts restorāns Urban Burgery – sociālo tīklu lietotājus aizvainojis tajā pasniegtais "Erdogana burgers".

Президент Турции Тайип Эрдоган - Sputnik Latvija
Dzejoļi par Erdoganu nav godā – Vācijā ierosināta vēl viena krimināllieta

Turcijas prezidenta Redžepa Tajipa Erdogana vārdā nosauktais burgers parādījās pārdošanā aprīļa beigās. Reklāma stāstīja, ka "Erdogana burgeri" ir mīksti un sulīgi, un, protams, tiek gatavoti ar kazas sieru – tādējādi restorāna īpašnieki atsaucās uz satīriķa Jana Bēmermana dzejoli, kurā Erdogans tiek apsūdzēts seksuālā izvirtībā, teikts rakstā.

"Erdogana burgers" bija visai populārs, un par to pat rakstīja vietējie mediji. Taču drīz vien sociālajos tīklos parādījās kritika un draudi. Galu galā īpašnieki paziņoja, ka restorāns uz laiku tiks slēgts, jo viņi nav pārliecināti, vai spēs garantēt drošību saviem darbiniekiem.

Vācu televīzijas vadītājs un satīriķis Jans Bēmermans 31. martā telekanāla ZDF pārraides Neo Magazin Royalе ēterā nolasīja dzejoli par Erdoganu. Tajā Turcijas prezidentam tika piedēvēti noziegumi pret nacionālajiem minoritātēm un opozīciju, kā arī seksuālā izvirtība.

Turcijas valdība nosūtīja Berlīnei verbālo notu ar prasību sākt Bēmermana kriminālvajāšanu. Vācijas kanclere Angela Merkele paziņoja, ka valdība uzsāks incidenta izmeklēšanu. Vēlāk pret komiķi tika ierosināta krimināllieta "par valsts iestāžu un ārvalstu pārstāvju aizvainošanu". Viņam draud naudas sods vai brīvības atņemšana uz laiku līdz trim gadiem.

Aprīlī mediju koncerna Axel Springer vadītājs Matiass Defners publicēja vācu medijos atklātu vēstuli, kurā atgādināja par vācu domas, mākslas un satīras brīvības tradīcijām. "Es gribu pilnībā asociēt sevi ar jūsu vārdiem, Bēmermana kungs. Lai jūsu vārdi kļūst par manējiem. Iespējams, tiksimies tiesā un piesaistīsim Erdoganu par ekspertu, kurš noteiks satīras bezgaumības robežas," — viņš rakstīja.

Rezultātā Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans ar sava advokāta starpniecību vērsās tiesā ar prasību aizliegt mediju koncerta Axel Springer vadītājam paust atbalstu satīriķim Janam Bēmermanam, vēstīja Associated Press.

Erdogana advokāts atgādināja, ka tiesa jau ir "aizbāzusi muti" skandalozā dzejoļa videoklipa autoram. Axel Springer pārstāvis pavēstīja, ka mediju koncerna juristi vēl nav saņēmuši informāciju par gaidāmo prāvu.

Ziņu lente
0