Politika

Politiskā cenzūra Facebook tīklā

© Sputnik / Наталья Селиверстова / Pāriet pie mediju bankasSociālais tīkls Facebook. Foto no arhīva
Sociālais tīkls Facebook. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Facebook bijušais darbinieks atzinies, ka jaunākās ziņas atlasījis, ņemot vērā īpašus kritērijus, ko izvirzījusi kompānijas vadība.

RĪGA, 10. maijs — Sputnik. ASV tiek asi kritizēts sociālais tīkls Facebook par politisko ieinteresētību, vēsta RIA Novosti, atsaucoties uz The New York Times.

Portālā Gizmondo publicētajā rakstā Facebook bijušais darbinieks atzina, ka nodarbojies ar jaunāko ziņu atlasi, pie tam dodot priekšroku liberālajiem avotiem un apzināti ignorējot konservatīvo informāciju.

Девушки с телефоном - Sputnik Latvija
Neļaujiet bērniem sērfot internetā

Arī citi bijušie Facebook "ziņu kuratori" Gizmondo atzina, ka vadība prasījusi publicēt populārāko ziņu modulī atsevišķus rakstus pat gadījumos, ja to popularitāte nav bijusi īpaši augsta. Turklāt darbinieki "atsijājuši" ar pašu Facebook saistītās ziņas.

Pēc atmaskojošā raksta publikācijas Facebook tika kritizēts no visām pusēm – gan no konservatīvo, gan arī liberāļu aprindām.

Piemēram, ASV Republikāņu partijas Nacionālā komiteja aicināja kompāniju atbildēt par cenzūru, kādai tika pakļauti konservatīvie ziņu avoti.

"Mēs bijām ļoti satraukti, kad uzzinājām, ka šāda vara tiek izmantota kādam noteiktam viedoklim neatbilstošu ziņu bloķēšanai," – teikts komitejas ziņojumā.

Šī situācija ne vien pasliktina labējā spārna stāvokli, bet arī atgādina par to, cik bīstama ir satura kontrole no "Silikona ielejas" pārstāvju puses, savā lappusē Twitter rakstīja žurnālists Glens Grīnvalds.

Gizmondo publicētais atmaskojošais raksts ir apstiprinājis senās konservatoru aizdomas, pavēstīja Aleksandrs Marlovs, konservatīvā ziņu resursa Breitbart News galvenais redaktors.

Tomēr Facebook pārstāvji noliedz visas apsūdzības un apgalvo, ka uzņēmums ievēro stingrus "konsekvences un bezkaislīgas pieejas" standartus.

Februārī sociālais tīkls dāvāja saviem apmeklētājiem iespēju plašāk vērtēt publikācijas. Tolaik kompānijas direktore dizaina jautājumos Džūlija Žuo paskaidroja, ka Facebook vēlas nodrošināt lietotājiem "plašāku vērtējuma izpausmes kontroli."

Sociālo tīklu Facebook 2004. gada februārī izveidoja 19 gadus vecais amerikāņu students Marks Zakerbergs, kurš tolaik Hārvardas universitātē studēja informātiku un psiholoģiju. Ik dienas Facebook lieto 1,01 miljardi cilvēku – par 14% vairāk nekā pirms gada. Facebook ikmēneša auditoriju veido 1,5 miljardi cilvēku.

Pērn sociālā tīkla dibinātājs un viņa dzīvesbiedre Priscilla Čana par godu meitas dzimšanai paziņoja, ka atteiksies no 99% kompānijas akciju, lai "padarītu pasauli labāku".

Ziņu lente
0