Aptauja: Lielbritānijas iespējamā izstāšanās no ES varētu provocēt citas valstis

© AP Photo / Geert Vanden WijngaertLielbritānijas un Eiropas Savienības karogi
Lielbritānijas un Eiropas Savienības karogi - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Referendums par Lielbritānijas dalību Eiropas Savienībā notiks 23. jūnijā. Saskaņā ar iepriekšējo aptauju, britu viedoklis šajā jautājumā dalās — aptuveni 42% vēlas, lai karaļvalsts paliktu ES sastāvā, 40% iedzīvotāju pieprasa izstāties no reģionālā bloka.

RĪGA, 9. maijs — Sputnik. Aptuveni 40% Lielbritānijas iedzīvotāju pieprasa izstāšanos no Eiropas Savienības, par Apvienotās Karalistes turpmāku palikšanu blokā balsotu 42% britu, liecina kompānijas YouGov socioloģiskās aptaujas dati, vēsta Sputnik Igaunija, atsaucoties uz RIA Novosti.

Referendums par Lielbritānijas dalību ES notiks 23. jūnijā. Referenduma jautājums, ko valstī jau dēvē par stratēģisku veselas paaudzes lēmumu, skan tā: "Vai Apvienotajai Karalistei būtu jāpaliek Eiropas Savienībā?"

Saskaņā ar laikraksta Times rīcībā esošajiem datiem, 13% aptaujāto vēl nav izlēmuši, kā balsot šajā jautājumā.

Gandrīz puse aptaujāto (48%) astoņās ES lielākajās valstīs uzskata, ka gadījumā, ja Apvienotā Karaliste pametīs ES, citas valstis var sekot tās piemēram.

Saskaņā ar neatkarīgas aģentūras Ipsos-MORI pētījuma rezultātiem, par līdzīga referenduma rīkošanu ir iestājušies 45% respondentu no Beļģijas, Francijas, Vācijas, Ungārijas, Polijas, Itālijas, Spānijas un Zviedrijas.
Itālijā ES pretinieku skaits iedzīvotāju vidū ir vislielākais – šeit par izstāšanos no ES balsotu 48% iedzīvotāju.

Ipsos-MORI pārstāvis Bobijs Dafijs norādīja: "Itāļi cer iegūt iespēju balsot jautājumā par dalību ES, tāpēc, iespējams, ES nepatikšanas nebeigsies pat gadījumā, ja balsojums (Lielbritānijā) jūnijā beigsies par labu status quo saglabāšanai."

Vismazāk atteikšanos no dalības ES atbalsta Polijā (22%). Kopumā aptuveni trešdaļa aptaujāto balsotu par to, lai izstātos no ES.

Vismaz 49% aptaujāto uzskata, ka Lielbritānija uzstāsies par izstāšanos no Eiropas Savienības, taču 51% aptaujas dalībnieku norādīja, ka tas varētu kaitēt Eiropas ekonomikai un 36% pētījuma dalībnieki pauda uzskatu par to, ka Brexit rezultātā varētu pasliktināties ekonomiskā situācija Lielbritānijā.

Aptauja tika veikta no 2016. gada 25. marta līdz 8. aprīlim, tajā piedalījās 6 tūkstoši cilvēku.

Ziņu lente
0