"Monstrācija", mītiņi par cienīgu algu un automobiļu parāde: 1. maija svētki pasaulē

© Sputnik / Ramil SitdikovPirmā maija demonstrācija Sarkanajā laukumā
Pirmā maija demonstrācija Sarkanajā laukumā - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Aptuveni 100 tūkstoši cilvēku piedalījās svētku gājienā Maskavā. Darba svētku dienā Rīgā un Tokijā mītiņu dalībnieki pieprasīja cienīgu algu. Savukārt Biškekā Pirmo maiju nosvinēja ar Kirgizstānas autoražotāju parādi.

RĪGA, 2. maijs — Sputnik. 1. maijā aptuveni 100 tūkstoši cilvēku piedalījās svētku gājienā, ko organizēja Maskavas arodbiedrību federācijas pārstāvji Maskavas centrā. Demonstrācija sākās Sarkanajā laukumā.

© Sputnik / Кирилл Каллиников / Pāriet pie mediju bankasУчастники шествия Коммунистической партии Российской Федерации в Москве в День международной солидарности трудящихся
Участники шествия Коммунистической партии Российской Федерации в Москве в День международной солидарности трудящихся - Sputnik Latvija
Участники шествия Коммунистической партии Российской Федерации в Москве в День международной солидарности трудящихся

Starptautiskajai strādnieku solidaritātes dienai veltīgajā gājienā piedalījās visu Maskavas arodbiedrību pārstāvji, strādnieki no Piemaskavas, studenti, veterāni, Maskavas mērs Sergejs Sobjaņins un Krievijas Neatkarīgo arodbiedrību federācijas priekšsēdētājs Mihails Šmakovs. Svētkus atzīmēja arī politisko partiju "Vienotā Krievija" ("Единая Россия") un "Darba Savienība" ("Союз Труда") pārstāvji.

© Sputnik / Рамиль Ситдиков / Pāriet pie mediju bankasPirmā maija demonstrācija Sarkanajā laukumā
Pirmā maija demonstrācija Sarkanajā laukumā  - Sputnik Latvija
Pirmā maija demonstrācija Sarkanajā laukumā

Vismaz 100 tūkstoši cilvēku piedalījās svētku mītiņā par godu Pavasara un darba svētkiem Groznijā. Akcija noritēja ar lozungiem: "Nē — nodokļu un cenu pieaugumam!", "Jā — algu un pensiju pieaugumam".

"Monstrācija" Novosibirskā

Bez starpgadījumiem noritēja neformālā akcija "Monstrācija" Novosibirskā. Pērn pasākums nebija saskaņots ar varas iestādēm.

© Sputnik / Александр Кряжев / Pāriet pie mediju bankasPirmā maija "Monstrācija" Novosibirskā
Pirmā maija Monstrācija Novosibirskā - Sputnik Latvija
Pirmā maija "Monstrācija" Novosibirskā

Šogad "Monstrācijā" pulcējās aptuveni 2 tūkstoši cilvēku. "Monstrācijas" organizatori bija iecerējuši atsevišķu gājienu pilsētas ielās, taču Novosibirskas varas iestādes viņiem atteica. Rezultātā tika nolemts, ka "monstranti" ar nelielu intervālu sekos galvenajam gājienam.

"Monstrācija" ir masveida mākslas akcija, kuras dalībnieki nes apolitiskus transparentus un lozungus. Pirmā  "Monstrācija" norisinājās 2004. gadā un sapulcēja aptuveni 80 cilvēkus. Ar katru gadu akcijas dalībnieku skaits palielinājās.

© Sputnik / Александр Кряжев / Pāriet pie mediju bankasPirmā maija "Monstrācija" Novosibirskā.
Pirmā maija Monstrācija Novosibirskā. - Sputnik Latvija
Pirmā maija "Monstrācija" Novosibirskā.

Bez gājieniem un mītiņiem— Baltkrievijas Darba svētki

1. maijā Baltkrievijā svinēja Lieldienas un Darba svētku mītiņi un gājieni nebija ieplānoti, vēstīja Sputnik Baltkrievija.

"Minskā un novados notiks arī vairāki svētku pasākumi, taču to formāts nebūs tāds, kā parasti. Bez mītiņiem un gājieniem," — pastāstīja aģentūrai Baltkrievijas Arodbiedrību federācijas pārstāvji.

Tradicionālie svētku pasākumi Baltkrievijas pilsētās tika iecerēti formātā "pilsētnieku siltā laika atpūta".

Pirmais Maijs Biškekā — Kirgizstānas automobiļu ražotāju parāde

1. maijā Biškekā norisinājās zibakcija "Kirgizstānas ražotāju parāde", vēsta Sputnik Kirgizstāna.

Sabiedriskā fonda "Vietēja ražotāja un eksporta attīstības atbalsts" vadītājs Bakits Degenbajevs pastāstīja, ka automobiļu parādē piedalījās vairāk nekā 30 Kirgizstānas ražojošo uzņēmumu pārstāvji.

"Aptuveni 30 Kirgizstānā ražotās automašīnas un motocikli ar produkcijas maketiem un plakātiem izbrauca cauri galvenajām pilsētas ielām. Viss noritēja, kā mēs paredzējām, pat labāk. Pilsētnieki mūs sagaidīja ar smaidiem un sveica ar gaisa baloniem. Apsveicu visus svētkos — miers-darbs-maijs," — teica Degenbajevs.

Viņš uzsvēra, ka automobiļu parāde noritēja vietēja ražotāju atbalsta mēneša ietvaros, kas sākās 1. maijā un turpināsies līdz 30. jūnijam.

"Pieejama veselības aprūpe!", "Par cienīgu  darbu!" — 1. maijs Rīgā.

Strādnieku solidaritātes dienā mītiņa dalībnieki Latvijā apsprieda problēmas valstī.

Arodbiedrību mītiņā Doma laukumā, ko Rīgā organizēja Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība (LBAS), sapulcējās aptuveni 1000 cilvēku, vēstīja aģentūra LETA.

Sapulces dalībnieki "Par cilvēka cienīgu dzīvi un darbu veselam un izglītotam cilvēkam Latvijā" ieradās ar lozungiem "Kvalitatīva izglītība nav par velti!", "Neklusēsim! Ikvienam jāaizstāv tiesības uz pieejamu un kvalitatīvu veselības aprūpi", "Mūsu klusēšana kaitē jūsu veselībai".

Skatieties mūsu reportāžu par to, kā noritēja arodbiedrību mītiņš Doma laukumā https://t.co/aFf6IxzyFB.

Arodbiedrību līderis Pēteris Krīgers, atklājot mītiņu, paziņoja, ka šodien cilvēki sapulcējušies Doma laukumā, lai apspriestu problēmas, kas prasa risinājumu. Pagaidām izvirzītās prasības nav uzklausītas. Mediķi rosina atjaunot valdības rīcības plāna punktu, kas paredzēja palielināt veselības nozares finansējumu līdz 4,3% no IKP līdz 2018. gadam. Šogad veselības aprūpes finansējums sastāda tikai 3% no iekšzemes kopprodukta (IKP), kas ir divas reizes mazāk nekā vidēji ES.

Pirmais Maijs Tokijā — prasības uzlabot strādnieku dzīvi

Pirmā Maija mītiņā vienā no Tokijas parkiem sapulcējās 30 tūkstoši cilvēku, paziņoja Nacionālā arodbiedrību federācija.

Galvenie saukļi tika veltīti prasībām paaugstināt algas un uzlabot strādājošo dzīves līmeni. Akcijas dalībnieki kritizēja valdības ekonomisko politiku, it īpaši lēmumu par Japānas pievienošanos Klusā okeāna partnerībai.

Arodbiedrību kustībā Japānā piedalās divas organizācijas — Japānas Arodbiedrību federācija (Rengo) un Nacionālā arodbiedrību federācija (Zenroren). Kopš 1989. gada tās 1. maija organizē mītiņus atsevišķi: Japānas Arodbiedrību federācija — aprīļa pēdējā nedēļas nogalē, Nacionālā arodbiedrību federācija — 1. maijā.

1. maija padomju tradīcijas Doņeckā un Luganskā

Aptuveni 10 tūkstoši cilvēku piedalījās vērienīgā padomju perioda demonstrācijas rekonstrukcijā Luganskā.

Pa pilsētas galveno ielu krāšņā kolonnā ar karogiem izgāja visu pašpasludinātās Luganskas Tautas Republikas lielo uzņēmumu pārstāvji, sociālās sfēras darbinieki, mākslinieki, studenti, sabiedrisko kustību dalībnieki un daudzi citi. Kolonnu sveica LTR galva Igors Plotņickis un republikas valdības pārstāvji.

Kolonnas beigās gāja akcijas "Aizmugures darba ļaužu nemirstīgais pulks" dalībnieki ar darba veterānu fotogrāfijām.

© Sputnik / Игорь Маслов / Pāriet pie mediju bankasPlašs svētku mītiņš Doņeckā par godu Pavasara un darba svētkiem.
Plašs svētku mītiņš Doņeckā par godu Pavasara un darba svētkiem. - Sputnik Latvija
Plašs svētku mītiņš Doņeckā par godu Pavasara un darba svētkiem.

Svētku pasākumos Doņeckas centrā piedalījās astoņi tūkstoši cilvēku, žurnālistiem paziņoja pilsētas mērs Igors Martinovs. Akcijas dalībnieki kolonnās devās pa pilsētas centrālo ielu, nesot rokās plakātus ar baložiem, kā tas bija pieņemts PSRS gados.

© Sputnik / Игорь Маслов / Pāriet pie mediju bankasPlašs svētku mītiņš Doņeckā par godu Pavasara un darba svētkiem.
Plašs svētku mītiņš Doņeckā par godu Pavasara un darba svētkiem. - Sputnik Latvija
Plašs svētku mītiņš Doņeckā par godu Pavasara un darba svētkiem.

Svētki, ko daudzās valstīs atzīmē maija pirmajā dienā, nes dažādus nosaukumus: "Starptautiskā strādnieku solidaritātes diena", "Pavasara un darba svētki", vai vienkārši "Pirmais Maijs". Šogad svētki sakrīt ar pareizticīgo Lieldienām.

Svētku pirmsākumi meklējami 1886. gada 1. maijā, kad amerikāņu strādnieki organizēja streiku ar prasībām samazināt darba dienas ilgumu no 15 līdz 8 stundām. Tolaik viņiem nepaveicās, taču pēc trim gadiem šī ideja tika atbalstīta Parīzes strādnieku kongresā, un 1. maijs iegājās vēsturē kā Starptautiskā strādnieku solidaritātes diena.

Ziņu lente
0