ASV uzsāk gāzes piegādi Eiropai

© AFP 2023 / LEX VAN LIESHOUT / ANPSašķidrinātās dabas gāzes pārvadāšanai paredzēts kuģis
Sašķidrinātās dabas gāzes pārvadāšanai paredzēts kuģis - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Aprīļa beigās Eiropā jāierodas kuģim ar amerikāņu sašķidrināto gāzi. Analītiķi uzskata, ka degviela no ASV varētu izraisīt cenu karu, kas samazinās cenu patērētājiem, raksta Wall Street Journal.

RĪGA, 22. aprīlis — Sputnik. Pirmo reizi ASV sūta uz Eiropu savu gāzi – tankeris ar sašķidrināto dabas gāzi (SDG) ir devies no Luiziānas uz Portugāli. Mērķi tas sasniegs aprīļa beigās, ziņoja Wall Street Journal.

Pēc analītiķu domām, amerikāņu gāze varētu jūtami saviļņot Eiropas tirgu, kurā ilgu laiku dominēja Krievija.

"Tas ir cenu kara sākums amerikāņu sašķidrinātās gāzes un pa cauruļvadiem piegādātās gāzes starpā," – atzīmēja Société Générale analītiķis Tjeri Bross.

Открытие газопровода Северный поток в Германии - Sputnik Latvija
Die Welt: Vācija panāks "Ziemeļu straumes – 2" īstenošanu

Pirmo reizi ASV sāka eksportēt savu gāzi februārī, kad kompānija Cheniere Energy nosūtīja pirmo partiju uz Brazīliju. Pēc tam Cheniere parakstīja ilgtermiņa līgumus ar vairākiem patērētājiem Eiropā.

Gaidāms, ka Eiropa veidos vērā ņemamu tirgu amerikāņu gāzei. Slānekļa bums ir pilnībā mainījis enerģijas tirgu ASV, un prognozes liecina, ka 2017. gadā valsts gāzi tikai eksportēs.

Speciālisti atzīmē, ka Eiropā amerikāņu gāzei nāksies konkurēt ar degvielu no Krievijas, kura pa cauruļvadu piegādā aptuveni trešo daļu gāzes kontinentā. Lielāko piegādātāju vidū ir arī Norvēģija, Alžīrija un Tuvie Austrumi.

Iepriekšējas aplēses liecina, ka ASV gāze varētu izmaksāt 4,3 dolārus par miljonu britu termālo vienību (MMBtu), bet Krievijas cena sastāda 5,8 dolārus. Izdevuma analītiķi lēš, ka nopietnas konkurences apstākļos Maskava varētu samazināt cenu līdz trim dolāriem.

Kompānija "Gazprom" jau ir norādījusi, ka cenu politiku mainīt neplāno. Pie tam tās pārstāvji atzīmēja, ka centīsies mazināt savus izdevumus gadījumā, ja amerikāņu sašķidrinātās gāzes cena kritīsies.

Eiropa ir sajūsmā

Pagājušā gada nogalē tika ziņots, ka amerikāņu kompānijas Cheniere Energy sašķidrināto gāzi saņems Lietuva. Gāze tiks transportēta pa jūru līdz peldošajam sašķidrinātās gāzes terminālam, kurš 2015. gada janvārī tika noenkurots Klaipēdas ostā. 2019. gadā amerikāņu gāzes  eksports varētu sasniegt 60 miljonus tonnu gadā.

Gāzi piegādās amerikāņu kompānija Cheniere Energy no rūpnīcas un termināla Sabine Pass. Tika plānots, ka pirmais tankeris no šī termināla aties 2016. gada janvārī, taču termiņi mainījās. Cheniere plāno, ka sākotnēji Sabine Pass sūtīs pa vienam tankerim mēnesī, taču jau 2016. gada decembrī rūpnīca sāks strādāt ar pilnu jaudu.

Eiropas komisijas vadītājs Žans Klods Junkers pavēstīja, ka šim projektam jāpieliek punkts Baltijas valstu enerģētiskajai izolācijai un jānodrošina brīva enerģijas kustība Eiropā. Aģentūra Reuters jau ziņoja, ka Eiropa, kurā ir desmitiem nepilnu SDG importa terminālu, šķiet ļoti interesanta amerikāņu kompānijām, kuras eksporta infrastruktūras izveidei jau iztērējušas 60 miljardus dolāru.

Ziņu lente
0