Dagens Nyheter: Stokholma meklē draudzību ar NATO centru Rīgā

CC0 / pixabay / Unif / Флаг Швеции
Флаг Швеции - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Zviedrijas Aizsardzības ministrijas vadītājs uzskata par aktuālu sadarbību ar StratCom, ņemot vērā "milzīgos resursus", ko Krievija tērē "propagandas kampaņām".

RĪGA, 20. aprīlis – Sputnik. Zviedrijas Tieslietu ministrija risina jautājumu par valdības sadarbību ar NATO stratēģisko komunikāciju centru StratCom. Centrs, kura pienākumos iekļauta arī propagandas kampaņu analīze, atrodas Rīgā. Šo informāciju publicējis zviedru laikraksts Dagens Nyheter.

"Pirmais jautājums — kam tur ir jābūt. Tur būs kāds no MSB (Civilās aizsardzības aģentūra)," — laikrakstam pavēstīja iekšlietu ministrs Anderss Igemans, komentējot veikumu. Zviedrijas aizsardzības ministrs Pēters Hultkvists, komentējot ieplānoto sadarbību ar NATO centru, arī teica, ka pašlaik tā šķiet aktuāla.

"Ietekmes paplašināšanas kampaņas bija vērojamas gan Otrā pasaules kara, gan aukstā kara laikos. Tās aktivizējušās arī pašlaik. Lielākoties tās sistemātiski organizē Krievija  un iegulda tajās milzīgus resursus," —ministrs sacīja laikrakstam.

Jautājums par Zviedrijas nodomiem sadarboties ar StratCom centru tika apspriests arī agrāk – Zviedrijas mediji par to rakstīja jau pagājušā gada oktobrī. Īpaši kritiski uz valdības plāniem reaģēja avīzes Aftonbladet žurnāliste Osa Linderborga, atgādinot par to, ka pēdējo 12 gadu laikā NATO ir izraisījusi četrus karus – Afganistānā, Irākā, Lībijā un Sīrijā, un tas noticis NATO ideoloģiskās hegemonijas dēļ.

Taču Dagens Nyheter sarunbiedri nepiekrīt kritikai.

"Man grūti spriest, kādas problēmas varētu sagādāt mūsu sadarbība ar NATO valstīm, ja tās pamatā ir brīva informācijas izplatīšana, informācijas avotu kritika un iespēja pretoties nepatiesai izpratnei. Daudzas valstis vēlas būt pēc iespējas efektīvākas," — sacīja laikrakstam Igemans.

Savukārt Hulkvists atgādināja, ka Zviedrija jau sadarbojas ar NATO kiberdrošības centru Tallinā. Viņš piebilda, ka Zviedrijā organizēts starptautisks dzimumu attiecību pētniecības centrs, kura darbībā piedalās arī NATO valstu pārstāvji.

"Es nesaskatu nekādas pretrunas, jo sadarbība un zināšanu apmaiņa ir nepieciešama. Šeit nav nekā, kas varētu ietekmēt nepievienošanas politiku (militāri politiskām aliansēm)," — viņš paskaidroja.

Informācija StratCom vietnē liecina, ka šodien centru Rīgā atbalsta Igaunija, Itālija, Polija, Vācija, Lietuva un Lielbritānija, ASV, Somija un Nīderlande.

Ziņu lente
0