NASA: ASV kravas kuģis saņemts kosmosā

© NASASKS orbītā
SKS orbītā - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Orbītā tiks nogādāta pārtika, pirmās nepieciešamības produkti, gaiss, kā arī zinātnisko eksperimentu materiāli, tostarp arī peles.

RĪGA, 11. aprīlis — Sputnik. Starptautiskās kosmosa stacijas (SKS) ekipāža satvērusi amerikāņu sūtīto kravas kuģi Dragon. Tas nogādāja orbītā vairāk nekā 3 tonnas kravas. NASA translē informāciju par kuģa tuvošanos SKS un tālāko tā saslēgšanos ar kosmosa staciju, vēstīja RIA Novosti.

Kuģa satveršana veikta ar SKS 17 metrus garā manipulatora palīdzību.

Kompānijai SpaceX piederošais kravas kuģis Dragon startēja no kosmodroma Kanaverala zemes ragā (Florida, ASV) ar raķeti Falcon 9.

Kravas kuģis nogādās orbītā pārtiku, pirmās nepieciešamības produktus, gaisu, kas nepieciešams stacijas gaisa apgādes sistēmas papildināšanai, kā arī zinātnisko ekspertimentu materiālus, ieskaitot peles — muskuļu atrofijas problēmas pētīšanai.

Kravas kuģa satveršanu pl. 14.23 veica SKS ekipāžas locekļi: NASA astronauts Džefs Viljamss un Eiropas kosmiskās aģentūras astronauts Tims Pīks.

Tuvākajā laikā kuģis tiks saslēgts ar moduli Harmonija un paliks pie tā līdz 11. maijam. Pēc tam Dragon atgriezīsies uz Zemes ar izmantotajiem materiāliem un zinātnisko eksperimentu paraugiem.

Saskaņā ar Kosmonautikas muzeja mājaslapā publicēto informāciju, SKS pašlaik atrodas seši cilvēki: Jurijs Maļenčenko (Krievija), Timotijs Kopra (ASV), Timotijs Pīks (Lielbritānija), Aleksejs Ovčiņins (Krievija), Oļegs Skripočka (Krievija) un Džefrijs Viljamss (ASV).

Pēc Dragon ierašanās stacijā vienlaikus atradīsies seši kuģi. NASA ziņo, ka tāds "pieplūdums" nav novērots kopš 2011. gada. Pirmo reizi orbītā vienlaikus atradīsies divi amerikāņu kravas kuģi Dragon un Orbital ATK piederošais Cygnus.

Maijā Dragon atgriezīsies uz Zemes ar izmantotajiem materiāliem un zinātnisko eksperimentu paraugiem. Agrāk NASA ziņoja, ka Dragon kapsulā uz Zemes nonāks arī bioloģiskie materiāli, kas iegūti ekspertimenta gaitā. Tas saistīts ar amerikāņa Skota Kellija gadu ilgo uzturēšanos kosmosā.

Ziņu lente
0