Ārzonu skandāla dēļ tiek pieprasīta Kamerona demisija

© AP Photo / Geert Vanden WijngaertLielbritānijas premjerministrs Deivids Kamerons
Lielbritānijas premjerministrs Deivids Kamerons - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lielbritānijas premjerministra oponenti ir sašutuši ne tik daudz par to, ka Kameronam piederējušas ārzonas uzņēmuma akcijas, bet gan par to, ka viņš to noliedzis.

RĪGA, 10. aprīlis – Sputnik. Londonā notikka plaša demonstrācija, kuras dalībnieki protestēja pret Deivida Kamerona turpmāku darbu premjerministra postenī saistībā ar skandālu, kas izcēlies ap ārzonas uzņēmumu Blairmore Holdings.

Akcija sākās pie premjerministra rezidences Dauningstrītā, pēc tam daļa tās dalībnieku pa Konventgārdenu devās līdz Grand Connaught Rooms. Policija ielenca viesnīcu, taču protesta akcijas dalībnieki periodiski bloķēja transporta kustību viesnīcas rajonā. Iespējams, Kamerons pameta ēku pirms protestu sākuma.

Представитель WikiLeaks предложил сделать общедоступными данные по офшорам - Sputnik Latvija
Video
WikiLeaks pārstāvis piedāvā publicēt informāciju par ārzonu uzņēmumiem

Ceturtdien Lielbritānijas Ministru kabineta vadītājs beidzot atzina, ka agrāk, pirms viņš ieņēmis savu pašreizējo posteni, viņam piederējušas akcijas ārzonas investīciju fondā Blairmore Holdings, un viens no šī fonda direktoriem bijis viņa tēvs. Kamerons uzsvēra, ka 2010. gada janvārī viņš pats un viņa dzīvesbiedre Samanta pārdevuši akcijas par 30 tūkstošiem sterliņu mārciņu.

Taču premjerministra politiskie oponenti ir sašutuši – pirms atzīšanās par to, ka agrāk viņam piederējušas akcijas, politiķis un viņa kanceleja vairākkārt noliedza saikni ar Blairmore Holdings. Vēlak Kamerons atzina, ka nav izturējies pareizi un tūlīt atzinis, ka minētā uzņēmuma akcijas viņam tomēr piederējušas. Viņš solīja gūt mācību no šīs kļūdas.

Vācu izdevums Sueddeutsche Zeitung nesen publicēja dokumentus, kas, iespējams, pieder Panamas juridiskajai kompānijai Mossack Fonseca. Avīze apgalvoja, ka tie apliecina vairāku pasaules valstu līderu un viņu tuvākā loka saikni ar ārzonas uzņēmumu shēmām. Dokumentu autentiskums vēl joprojām nav apliecināts. Šajos materiālos pieminēts arī Lielbritānijas premjerministra nelaiķa tēvs Īans Kamerons – viņš bijis viens no pieciem ārzonas kompānijas Blairmore Holdings direktoriem.

Jāpiebilst, ka šonedēļ ar Kameronu ir saistīts vēl viens skandāls, tiesa gan, tā mērogs nav tik liels kā "Panamas dokumentu" lieta. Nesen valdība iztērēja vairāk nekā deviņus miljonus sterliņu mārciņu bukletu publikācijai, kuros tika paskaidrots, kādas priekšrocības Lielbritānija gūs, paliekot Eiropas Savienības sastāvā. Petīcija ar prasību piespiest premjerministru atteikties no ieceres, ko leiboristi nosaukuši par "naudas izšķiešanu", ātri savāca 100 tūkstošus balsu. Tagad to izskatīs parlaments.

Ziņu lente
0