Austrijas prezidenta kandidāts neļaus tiesnešiem nēsāt nikābu

© Hani Amir / Hani Amir Cube SparrowМусульманка в хиджабе
Мусульманка в хиджабе - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Labēji noskaņotais austriešu politiķis sola uzvaras gadījumā neiecelt ministru vai tiesnešu posteņos sievietes, kas nēsā musulmaņu galvassegas

RĪGA, 9. aprīlis — Sputnik. Prezidenta posteņa kandidāti Austrijā pūlas piesaistīt vēlētāju uzmanību pirms vēlēšanām, kas šajā valstī notiks 24. aprīlī. Norberts Hofers, labējās Austrijas Brīvības partijas kandidāts intervijā paziņoja, ka uzvaras gadījumā ne ministra, ne tiesneša posteni nesaņems sieviete, kas nosedz seju saskaņā ar musulmaņu paražām.

Austrijas Brīvības partija kļuva pazīstama 1999. gadā, kad tās līderis Jorgs Haiders pieprasīja imigrācijas mazināšanu un Austrijas izstāšanos no Eiropas Savienības. Haideram izdevās apvienot galēji labējos spēkus Austrijā un izcīnīt uzvaru vēlēšanās, taču pēc tam 14 ES dalībvalstis krasi samazināja sadarbību ar Austriju. Neviens nevēlējās Eiropas politikā saskarties ar radikālajiem nacionālistiem.

Политолог Сергей Караганов - Sputnik Latvija
Karaganovs: Eiropa ir saslimusi

Pašreizējais Austrijas Brīvības partijas līderis Haincs Kristiāns Štrāhe 2006. gadā ierosināja aizliegt musulmaņu galvassegu nēsāšanu publiskās vietās. Tomēr Hofers norādīja, ka pret burku un nikābu iebilst tikai tāpēc, ka tie ir sieviešu apspiešanas instrumenti, vēsta The Local. Prezidenta kandidāts piebildis, ka ikviens potenciālais aizliegums attieksies tikai uz publiskām vietām – mājās visi var darīt, ko vien vēlas.

Austrijas Augstākās tiesas eksperts Berndts Kristiāns Finks paskaidroja, ka prezidenta atteikšanās iecelt ministru vai tiesnešu posteņos sievietes, kas nēsā musulmaņu galvassegas, būs nelikumīga. Viņš piebilda, ka aizliegums nēsāt nikābu publiskas vietās neatbilst sirdsapziņas brīvības principiem un Konstitucionālā tiesa to bloķēs.

Nikābs (no arābu val. – "maska") ir tikai galvassega, nevis apģērbs. Tas sedz sievietes matus un seju, atstājot redzamas tikai acis. Parasti sastopami melni nikābi. Dažkārt pie tā tiek piestiprināts plīvuram līdzīgs audums. Pastāv dažādu veidu nikābi. Šis apģērba elements ir izplatīts Persijas līča valstīs, Jemenā un Pakistānas dienvidu rajonos.

Latvijā tiek plānots aizliegt nēsāt publiskās vietās apģērba elementus, kas aizsedz seju, tātad, iespējams, tiks aizliegta arī nikāba nēsāšana.

Ziņu lente
0