Politika

Kāpēc Latvija nav Nīderlande?

© Sputnik / Антон Денисов / Pāriet pie mediju bankasEiropas un Āzijas mediju forums Kijevā
Eiropas un Āzijas mediju forums Kijevā - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latviešu žurnālists raksta par Nīderlandes referenduma rezultātiem un par Latvijas un Eiropas demokrātijas atšķirībām.

RĪGA, 9. aprīlis — Sputnik. Nīderlandes iedzīvotāji nobalsoja pret Ukrainas un ES asociācijas līgumu. Juris Paiders, Latvijas Žurnālistu savienības prezidents iegrima pārdomās par Latvijas valdības un sabiedrības īpatnībām. Portāls InoSMI publicēja viņa rakstu, kurā žurnālists pārdomā, kāpēc Latvija nav līdzīga Nīderlandei.

Ja 6. aprīļa referendums būtu noticis Latvijā, lielākā daļa valdošās koalīcijas tā rezultātus būtu ignorējusi. Tieši tāpat notika Irākas kara laikā, kad sabiedriskās domas aptauju rezultāti liecināja, ka 80% valsts iedzīvotāju iebilst pret Latvijas piedalīšanos šajā karā. Latvijas elite iedzīvotāju viedokli ignorēja. Latvija iesaistījās nevajadzīgā karā, pēc kura drošības līmenis reģionā tikai kritās.

Жители Нидерландов высказались о референдуме и ассоциации Украины с ЕС - Sputnik Latvija
Video
Nīderlandes iedzīvotāji pauž savu viedokli par ES asociācijas līgumu ar Ukrainu

Nīderlandē lielākās politiskās partijas plāno ņemt vērā tautas gribas izpausmi, savukārt Latvijā politiskā elite pamazām vien likvidē demokrātiskās vērtības. To vietu ieņem totalitāru sodu un aizliegumu sistēma. Kad referendumi ir aizliegti, var darīt, ko vien gribas – samazināt veselības aprūpes un izglītības finansēšanu vai sagraut nacionālās robežas, neskatoties uz valsts iedzīvotāju vēlmēm.

Ja referendums būtu noticis Latvijā, par vainīgajiem tā rezultātos nekavējoties pasludinātu Kremli un Krievijas televīziju. Galu galā, atliek tikai cilvēkam sākt kritizēt valdību, un viņu uz vietas pasludina par sazombētu Putina aģentu. Taču Nīderlandē Krievijas TV kanālu un krievvalodīgās mazākumtautības nav, tāpēc nav arī neviena, kam uzvelt vainu.
Vēl vairāk, pirms referenduma aģitācijas laikā Nīderlandes iedzīvotājiem atgādināja par notriekto Malaizijas Boeing, lai pārliecinātu balsot par asociācijas līgumu, taču arī šis arguments nelīdzēja. Kāpēc? Tāpēc, ka Nīderlandē tika izskatīta visa katastrofas atskaite, atšķirībā no Latvijas – šeit bija pieejami tikai daži tās fragmenti. Lai kāda uniforma bija noziedzniekiem, kas izšāva raķeti, maršrutu tomēr norādīja Ukraina. Ukraina ļāva civilajai lidmašīnai lidot pāri teritorijai, kurā  notika kara darbība un jau bija notriektas vairākas militārās lidmašīnas. Nīderlandes iedzīvotāji to itin labi zināja.

Protams, var jau referenduma rezultātus izmantot, lai uzlabotu attiecības ES un Krievijas starpā. Līdz šim Asociācijas līgums radīja tikai nesaskaņas, tagad šī problēma ir atrisināta. Taču pastāv arī cilvēciskās vērtības. Lielākā daļa Ukrainā dzīvojošo ukraiņu un krievu nevēlas kļūt par lētu darbaspēku oligarhu armijā, viņiem ir vajadzīgi normāli apstākļi dzīvei un darbam. Viņi vēlas būt laimīgi. Un tieši šos, uz eiropeiskajām vērtībām orientētos vienkāršos Ukrainas iedzīvotājus Nīderlande atraida.

Ukraiņi būs tikpat labi eiropieši kā latvieši, lietuvieši un igauņi, raksta Paiders. Pienācis laiks atbalstīt viņu vēlmi atbrīvoties no korumpētajiem ierēdņiem, kuri aplaupa Ukrainas nākotni.

Ziņu lente
0