Sods par seksu: Francijā aizliegts pirkt seksa industrijas darbinieku pakalpojumus

© Sputnik / В. Мапешин / Pāriet pie mediju bankasКадр из фильма "Интердевочка"
Кадр из фильма Интердевочка - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vakar Francijā tika pieņemts likums, kas neļauj pirkt seksa industrijas darbinieku pakalpojumus. Sods par pārkāpumu – 1500 eiro. Seksa industrijas darbinieces un intelektuāļi ir neapmierināti

RĪGA, 8. aprīlis — SPUTNIK. Trešdien Francijas likumdevēji nobalsoja par likumprojektu, kas paredz soda naudu 1500 eiro apmērā prostitūtu klientiem, raksta The Local. Pirmo reizi šis likumprojekts tika prezentēts parlamentam 2013. gada decembrī, bet toreiz to noraidīja. Tomēr trešdien Nacionālā Asambleja nolēma, ka pienācis laiks ieviest sodu. Trešdien tika atcelts arī 2003. gadā pieņemtais likums, kas paredzēja sodu prostitūtām par uzmākšanos klientiem.

Likuma pieņemšanas laikā pie parlamenta ēkas skaļi protestēja prostitūtu grupa. Aptuveni sešdesmit sievietes nesa plakātus: "Neatbrīvojiet mani, es pati tikšu galā!" un "Sekss arī ir darbs". Seksa industrijas darbinieku arodbiedrības spīkere Morgana Merteja paziņoja, ka jaunais likums nesīs tikai vardarbību, nabadzību un sociālo zīmogu.

Franču inteliģentu grupa publicēja atklātu vēstuli, kurā izteica sašutumu par klientu kriminalizāciju. "Prostitūta ne vienmēr ir vīriešu upuris, bet klients – ne vienmēr ir plēsonis, kas pret sievieti izturas kā pret priekšmetu," — teikts vēstulē.

Francijā ir aptuveni četrdesmit tūkstoši seksa industrijas darbinieču, domājams,  80-90% no tām ir ārzemnieces, daudzas – cilvēku tirdzniecības upuri. Asociācija Amicale du Nid palīdz seksa industrijas darbiniekiem kopš 1948. gada. Asociācijas locekle Helēna Deružija stāsta, ka no 4600 sievietēm, kas ik gadus vēršas Amicale du Nid, neviena nav izvēlējusies prostitūciju labprātīgi, viņas ar to nodarbojušās sutenera spiestas vai smagas finansiālās situācijas dēļ.

Pieņemot likumu, Francija pievienojas tādām valstīm kā Norvēģija, Lielbritānija un Zviedrija, kur šādi likumi tika pieņemti 1999. gadā. Taču citās Eiropas valstīs, piemēram, Vācijā, Beļģijā un Spānijā prostitūcija ir atļauta. Atgādināsim, ka Latvijā prostitūcija arī ir legāla, taču bordeļu uzturēšana ir aizliegta. Seksa pakalpojumus var sniegt tikai mājās ar noteikumu, ka kaimiņi pret neiebilst, un skola vai baznīca atrodas ne tuvāk ka simt metru attālumā.

Ziņu lente
0