Teroristu pašnāvnieku galvenais mērķis bijis Beļģijas AES

© Sputnik / Irina Kalashnikova / Pāriet pie mediju bankasВ Брюсселе почтили память погибших во время терактов
В Брюсселе почтили память погибших во время терактов - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pārliecībai, ar kādu svešā zemē rīkojas ekstrēmisti, vajadzētu skaidri apliecināt ES iedzīvotājiem: šie cilvēki sevi uzskata par kareivjiem, un visu pasauli – par cīņas lauku.

RĪGA, 24. marts – Sputnik. Teroristu pašnāvnieku galvenais mērķis bijušas beļģu atomelektrostacijas, taču grupas dalībnieka Salaha Abdeslama arests licis teroristiem organizēt uzbrukumus priekšlaicīgi, ziņo beļģu avīze La Dernière Heure.

"Abdeslama aresta rezultātā teroristu šūniņa Briselē ir zaudējusi vadību. Šī iemesla dēļ izdevies izvairīties no lielāka mēroga teroraktiem. Iespējams, par uzbrukuma mērķi būtu kļuvušas beļģu atomelektrostacijas," – ziņoja avīze, atsaucoties uz avotu tiesībsargājošajās struktūrās.

В Брюсселе почтили память погибших во время терактов - Sputnik Latvija
Eksperts: terorisma akts Beļģijā neietekmēs eiropiešu attieksmi pret islāmu
"Nāvinieki brāļi Bakravi, kuri uzspridzināja bumbas lidostā un Briseles metro, bija tās nenosauktās personas, kas decembrī uzstādīja slēpto kameru Beļģijas kodolprogrammas vadītāja mājas priekšā. Tieši viņiem pieder videoieraksti, kuros redzamas šīs mājas piebrauktuves un speciālista pārvietošanās maršruti. Videoieraksti ir vairākus desmitus stundu ilgi. Policisti tos atrada antiteroristiskās operācijas gaitā cita teroristiskās šūniņas locekļa dzīvoklī. Ierakstus glabāja Parīzes teroraktos aizdomās turamais Muhameds Bakali," – pavēstīja avīze.

"Pašreizējie izmeklēšanas dati liecina, ka video ierakstījuši tieši brāļi Bakravi," – uzsver preses izdevums un atgādina, ka Tianžas AES Beļģijas dienvidos varas iestādes evakuējušas gandrīz nekavējoties pēc sprādzieniem Briselē.

Разбитые окна в аэропорту в Брюсселе после взрывов - Sputnik Latvija
Terorisma aktu sērija Briselē: sprādzienos lidostā un metro gājuši bojā 34 cilvēki
Uzbrukumi Briselē – nagla Eiropas Savienības zārkā

Ikviens jauns teroristu uzbrukums Eiropas Savienībā "iedzen naglu" eiropiešu vienotības zārkā, raksta  Financial Times dibinātājs Džons Loids.
Viņš pievērš lasītāju uzmanību tam, ka terorakti notikuši Eiropas Savienības politiskajā galvaspilsētā, un viens no sprādzieniem atskanējis netālu no Eiropas Komisijas ēkas. Pašpārliecība, ar kādu ekstrēmisti rīkojas svešā zemē, apliecina, ka šie cilvēki sevi uzskata par kareivjiem, un visu pasauli – par cīņas lauku.

Autors atgādināja, ka agrāk simtiem ekstrēmistu ir pametuši Eiropu, lai cīnītos par saviem radikālajiem ideāliem Sīrijā un Irākā, taču vīlušies un atgriezušies Eiropā. Tiesa, viņu radikālie uzskati ir kļuvuši vēl izteiktāki.

Полицейское оцепление возле станции метро Мальбек - Sputnik Latvija
EP deputāts: Salahs Abdeslams visiem solījis priecīgas Lieldienas
Beļģijā, Eiropas Savienības "vājajā posmā", radikālais islams ir spēcīgāks nekā jebkur citur. To spilgti apliecina Molenbēka – "ielaistais" musulmaņu rajons Briseles nomalē.

Šeit slēpās iespējamie terorisma aktu organizatori pēc ļaundarībām Parīzē 2015. gada 13. novembrī. Šeit pagājušajā nedēļā tika arestēts Salahs Abdeslams, raksta Loids.
22. martā Beļģijas galvaspilsētā notika teroristu uzbrukumu sērija. Divi spridzekļi tika aktivizēti Briseles lidostā – netālu no pārbaudes zonas. Domājams, viens no spridzekļiem bija noslēpts bagāžā. Vēl viens sprādziens atskanēja Mālbekas stacijā metro – netālu no Eiropas Komisijas un ES Padomes ēkām.
Atbildību par šiem uzbrukumiem uzņēmās teroristiskais grupējums "Islāma valsts".

Policijas darbiniekiem izdevies identificēt trīs aizdomās turamos. Tie ir brāļi Halids un Ibrahims al Bakravi un Nadžims Lakravi. Visi šie cilvēki ir minēti Parīzē notikušo teroraktu galvenā līdzdalībnieka Salaha Abdeslama lietā.

Briseles prokuratūras sniegtā informācija liecina, ka teroristu uzbrukumos dzīvības zaudējis 31 cilvēks, 270 cilvēki guvuši dažādas pakāpes ievainojumus.

Ziņu lente
0