Landsberģis ierosina NATO un ES "lidot uz Āfriku" un atbildēt teroristiem

© epp groupВитаутас Ландсбергис
Витаутас Ландсбергис - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Teroristi Eiropā rada šķelšanos un sabrukumu. Taču arī citi spēki ienīst vienoto un demokrātisko Eiropu, uzskata lietuviešu politiķis. Viņš nožēlo, ka Eiropa "necenšas izdarīt secinājumus, rakņājas sīkumos, līdzjūtībās un asarās."

Vītauts Landsberģis, Eiropas Parlamenta deputāts un pirmais Lietuvas Seima priekšsēdētājs pēc Lietuvas neatkarības atgūšanas, intervijā Lietuvas Nacionālas televīzijas pārraidē "Uzmanības centrā" pastāstīja, ko, pēc viņa domām, Eiropai nesīs teroristu uzbrukumi Briselei:

"Pašlaik teroristi civilizētajā Eiropā rada haosu un sabrukumu. Tas ir viņu galvenais mērķis. Iespējams, pastāv ari citi spēki, kas ienīst vienoto un demokrātisko Eiropu."

"Bet ko dara Eiropa? Kādā virzienā tā dodas? Tā neizvēlas saprāta ceļu, neizdara secinājumus, rakņājas sīkumos, līdzjūtībās un asarās. Pašlaik visi lej asaras, žēlo Beļģiju.

Taču uzbrukumos par upuri nekļuva Beļģija," — uzskata politiķis.

Landsberģis norādīja, ka teroristi uzbrukuši nevis metro un lidostai, bet gan struktūrām, kam bija jākļūst par stabilitātes pamatu un jāaizsargā cilvēku un tautu tiesības.

"Un ko viņi dara? Viņi atkal lej asaras. Ne jau Beļģijai ir jālido uz Āfriku meklēt taisnību. Tas jādara Eiropas Savienībai un NATO – viņi taču savos līgumos ir deklarējuši, ka uzbrukums vienai valstij nozīmē uzbrukumu visai savienībai," – uzsvēra V. Landsberģis.

Могерини заплакала и ушла с брифинга в Аммане из-за терактов в Бельгии - Sputnik Latvija
Mogerīni pamet brīfingu Ammanā, nespēdama valdīt asaras.

Kā piemēru viņš minēja ASV prezidenta Džordža Buša rīcību 2001. gada 11. septembrī: "Toreiz prezidents teica, ka Amerika nevar neatbildēt. Ja neatbildēs, būšot vēl sliktāk.

Tas nozīmēšot, ka Amerika kapitulē, un pasaules karā uzvaru gūst teroristi. Džordžam Bušam bija taisnība, lai arī daudzi uzskatīja viņu par naivu ideālistu. Taču tolaik viņam bija taisnība. Amerikai bija jāatbild. Protams, tas aizņēma milzum daudz laika, taču bandīts tika nonāvēts. Tagad viņš vairs nav pats bīstamākais, tagad ir citi. Vai viņi tiks nogalināti par nodarīto? Vai NATO un ES atbildēs?"

"Cīņā ar teroristiem ir jāizmanto jebkādi līdzekļi. Ja nogaidīsim, pienāks brīdis, kad viņu rokās nonāks kodolieroči," – piezīmēja pieredzējušais politiķis.

Atgādināsim, ka 22. martā Beļģijas galvaspilsētā atskanēja vairāki sprādzieni. Divi spridzekļi tika aktivizēti Zaventemas starptautiskajā lidostā, viens – metro vagonā Mālbekas stacijā. Varas iestādes uzskata, ka vienu no spridzekļiem lidostā uzspridzinājis pašnāvnieks.

Teoristu uzbrukumos dzīvības zaudējuši 34 cilvēki, 230 guvuši ievainojumus. Atbildību par uzbrukumiem uzņēmās "Islāma valsts". To dēļ Beļģijā izsludināts augstākais – ceturtais terorisma draudu līmenis.

Усиление мер безопасности в Брюсселе - Sputnik Latvija
Je suis Bruxelles: beļģi sēro par slaktiņu upuriem Briselē.

 

Ziņu lente
0