Briselē aizturēts galvenais Parīzes terorisma aktos aizdomās turamais

© AP Photo / UncreditedЗадержание подозреваемого в терактах в Париже во время операции в Моленбеке
Задержание подозреваемого в терактах в Париже во время операции в Моленбеке - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pēc četru mēnešu izmeklēšanas policijai izdevies atrast vienu no 13. novembra slaktiņa organizatoriem. Tolaik dažādos Parīzes rajonos tika nogalināti 130 cilvēki.

RĪGA, 20. marts — Sputnik. Piektdien beļģu varas iestādes paziņoja, ka Briseles priekšpilsētā Molenbēkā aizturēts Francijas pilsonis – 26 gadus vecais Salehs Abdeslams. Tiesībsargājošās iestādes uzskata, ka viņš ir viens no 13. novembra uzbrukumu dalībniekiem. Aizturēšanas laikā Abdeslams tika ievainots kājā. Kopumā policijas operācijas laikā tika aizturēti pieci cilvēki. Galvenais aizdomās turamais un viens no viņa līdzdalībniekiem pašlaik atrodas slimnīcā, ziņo BBC.

Янис Урбанович - Sputnik Latvija
Viedoklis
Cīņai ar terorismu ES nepieciešami sabiedroti islāma pasaulē
Abdeslama aizturēšanas process sākās otrdien, kad policijas pārbaude citā Briseles priekšpilsētā beidzās ar apšaudi. Šīs operācijas laikā tika nogalināts viens no noziedzniekiem, abi pārējie aizbēga pa jumtiem. Tika identificēts nogalinātais vīrietis – tas bija Mohameds Belkaids no Alžīras, taču pie viņa bija viltoti dokumenti uz Samira Buzida vārda. Šis dokuments tika izmantots divās epizodēs, ko saista ar Parīzes uzbrukumiem: 2015. gada septembrī viņš šķērsoja Austrijas un Ungārijas robežu kopā ar Salahu Abdeslamu un četras dienas pēc slaktiņa veica naudas pārskaitījumu uzbrukuma dalībnieka radiniecei.

Tajā pašā dzīvoklī policisti atrada Abdeslama pirkstu nospiedumus, un, kad tika noskaidrota viņa atrašanās vieta, sākas uzbrukums dzīvoklim Molenbēkā. Šo rajonu uzskata par vienu no galvenajām islāma ekstrēmistu darbības vietām Beļģijā. Jāpiezīmē, ka šajā laikā Francijas prezidents Fransuā Olands atradās kārtējā ES samitā Briselē, taču pameta pasākumu, tiklīdz kļuva zināms par reidu Molenbēkā. Viņam sekoja arī Beļģijas premjers Šarls Mišels.

Olands paziņojis, ka nešaubās, ka Abdeslams drīz tiks izdots Francijas justīcijai. Eiropas aresta orderu sistēma nodrošina steidzamu un vienkāršotu smagos noziegumos aizdomās turēto izdošanu citai Eiropas valstij, vēsta BBC.

Brālis bija nāvinieks

Citā dzīvoklī Briseles priekšpilsētā Sharbekā 10. decembrī tika atrasts Abdeslama pirksta nospiedums, spridzekļa pēdas un pašnāvnieku jostas. Viena no versijām vēsta, ka šeit Parīzes slaktiņa dalībnieki saņēma ieročus un sprāgstvielas. No šī midzeņa viņi devās uz Parīzi. Izmeklēšana liecina, ka Abdeslams iznomājis automašīnu VW Polo, kas tika atrasta pamesta pie koncertzāles "Bataclan" Parīzē, kur upuru skaits bija lielākais. Speciālisti uzskata, ka viņš iznomājis vēl vienu automašīnu un rezervējis divus numurus Parīzes viesnīcās, taču viņa līdzdalība uzbrukumos vēl jānoskaidro. Saskaņā ar izmeklēšanas versiju viņš aizvedis trīs nāviniekus līdz stadionam "Stade de France", un iespējams, plānoja veikt uzbrukumu kādā citā vietā, bet nezināmu iemeslu dēļ to neizdarīja.

Viņa brālis — Brahims Abdeslams bija viens no nāviniekiem, kuri uzspridzinājās kafejnīcā Voltēra bulvārī.

Ziņu lente
0