ES līderi saskaņojuši viedokli "migrantu jautājumā". Ko teiks Turcija?

© AFP 2023 / THIERRY CHARLIERФлаги Турции и ЕС накануне саммита в Брюсселе
Флаги Турции и ЕС накануне саммита в Брюсселе - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Eiropas Savienības plāns paredz, ka migranti, kuri no Turcijas Grieķijā ieradušies nelegāli, uz ES rēķina tiks nosūtīti atpakaļ uz Turciju, bet ES par katru atpakaļ nosūtīto nelegālo migrantu izmitinās pie sevis vienu bēgli.

RĪGA, 18. marts – Sputnik. Eiropas Savienības dalībvalstu līderi saskaņojuši kopējo viedokli jautājumā par vienošanos ar Ankaru, paziņoja Luksemburgas premjerministrs Ksavjē Betels.

"(Panākta) vienošanās par ES viedokli, un Eiropadomes priekšsēdētājs (Donalds Tusks) iepazīstinās Turcijas premjerministru ar to rīt pirms Eiropas Padomes sēdes," — rakstīja Betels naktī uz piektdienu sociālajā tīklā Twitter.

Vienošanās par kopīgo plānu migrācijas krīzes novēršanai, iespējams, piektdien Briselē tiks saskaņota ar Turciju, ko pārstāv premjerministrs Ahmets Davutogls. Šī plāna pamatprincipi bija apstiprināti 7. martā.

Бронеавтомобиль турецкой армии - Sputnik Latvija
Piektais punkts: vai Latvijai nāksies karot Turcijas pusē

Vienošanās paredz, ka migranti, kuri no Turcijas Grieķijā ieradušies nelegāli, uz ES rēķina tiks nosūtīti atpakaļ uz Turciju, bet ES par katru atpakaļ nosūtīto nelegālo migrantu izmitinās  pie sevis vienu bēgli.

Bez tam ES ne vēlāk kā līdz jūnija beigām ir jāatceļ vīzas Turcijas pilsoņiem, jāpaātrina trīs miljardu eiro izmaksa Turcijai bēgļu vajadzībām un jālemj par papildu finansējumu, kā arī jāsagatavo lēmums par pārrunām jautājumos, kas saistīti  ar Turcijas iestāšanos ES.

Ar piesardzīgu optimismu

Eiropas Komisijas priekšsēdētājs Žans Klods Junkers paziņojis, ka bija pārliecināts, ka ES un Turcija panāks vienošanos divu dienu laikā.

"Es gribētu teikt, ka vienošanās, kas pastāv starp ES un Turciju, bet netika noformēti līdz galam, atbilst Eiropas likumdošanai un Ženēvas konvencijai," — uzsvēra viņš.

Savukārt Donalds Tusks paziņojis, ka ir noskaņots drīzāk "piesardzīgi nekā optimistiski" attiecībā uz vienošanos ar Turciju.

"Līgumam ir jābūt pieņemams visām 28 Eiropas Savienības dalībvalstīm — neatkarīgi no tā, vai tā ir liela vai maza," — viņš teica.

Iepriekšējais samits Turcija-ES notika 7.martā.

Pēc tikšanās rezultātiem 28 Eiropas Savienības dalībvalstu līderi un Turcijas premjerministrs saskaņojuši migrācijas vienošanos sešus principus, kas pieliks punktu nelegālā migrācijā uz ES valstīm no Tuviem un Vidējiem Austrumiem caur „Balkānu maršrutu” un ļaus atjaunot darbību Šengenas vienošanās savienības robežas.

Ziņu lente
0