Lavrovs pastāstījis par rusofobo noskaņojumu Baltijas valstīs

© Sputnik / Mikhail Voskresensky / Pāriet pie mediju bankasМинистр иностранных дел РФ Сергей Лавров
Министр иностранных дел РФ Сергей Лавров - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas ĀM vadītājs uzskata, ka Vašingtona nekontrolē visu, un tās "pārgalvīgais" noskaņojums atkāpsies pagātnē. Jau šobrīd, norādīja Lavrovs, amerikāņi paši saprot, ka nevar risināt nopietnas problēmas vienatnē.

RĪGA, 14. marts — Sputnik. KF sadarbosies ar ASV jautājumos, kas atbilst Krievijas interesēm, taču atbilde uz jebkurām nedraudzīgām darbībām no Vašingtonas puses būs stingra, paziņojis KF ĀM vadītājs Sergejs Lavrovs intervijā televīzijai REN-TV, vēsta aģentūra RIA Novosti.

Министр иностранных дел РФ Сергей Лавров - Sputnik Latvija
Lavrovs: Baltijas valstīs atdzimst neonacisms. Rietumi klusē
"Vašingtona nespēj kontrolēt visu. Tās pārgalvīgais noskaņojums, protams, aizies pagātnē. Tas ir sāpīgi un kādu laiku aizņems, taču mēs izturēsimies pret to ar sapratni, gaidīsim, kad jaunā realitāte Vašingtonas politiķu galvās nokārtosies un aprims. Pagaidām sadarbosimies jautājumos, kas atbilst mūsu interesēm un, protams, sniegsim stingru atbildi darbībām, kas vērstas pret mums," — viņš uzsvēra.

KF ārlietu ministrs intervijā norādīja, ka ASV jau saprot, ka nevar vienatnē risināt nopietnas problēmas.

"Laiks mainās, un es to uztveru filozofiski. Droši vien gadījumā, ja tavās rokās ir neviena nekontrolēts spēks, tas liek nomierināties un zināmā mērā var samaitāt," – piebilda politiķis.

"Tagad amerikāņi paši saprot, ka nevar vienatnē risināt nopietnas problēmas. Pašlaik viņi pat nevar ietekmēt savus senos sabiedrotos, piemēram, Turciju, kas ignorē viņu prasības attiecībā uz to pašu miera izlīgumu Sīrijā. Amerikāņi sadarbojas ar kurdiem Sīrijā, bet Ankara "Demokrātiskās savienības" partiju (ASV sabiedroto un partneri) ir pasludinājusi par teroristisku organizāciju un apšauda to no savas teritorijas. Esam vairākkārt vērsuši amerikāņu uzmanību uz to, ka tas ir mūsu vienošanās un rezolūciju pārkāpums, bet viņi samulsuši novēršas un saka, ka piekrīt mums, taču samierināšanai esot vajadzīgs laiks," — piezīmēja Lavrovs.

Par rusofobo noskaņojumu Baltijas valstīs

Rusofobi ES mēģina "pasūtīt mūziku", taču godājamas valstis sāk izprast, cik kaitīgi un nelietderīgi ir šie mēģinājumi, intervijā norādīja KF ĀM vadītājs Sergejs Lavrovs.

Ученицы 3-го класса - Sputnik Latvija
Vešņakovs: vardarbīga asimilācija var radīt spriedzi

"Jau 2004. gadā mēs uzskatījām, ka steiga, kādā ES un NATO uzņēma jaunas valsti, kas nebija gluži atbilstošas šo organizāciju kritērijiem, bija izskaidrojama ar vēlmi pēc iespējas ātrāk apgūt ģeopolitisko telpu, it kā atņemt Krievijai to, kas bija palicis pēc Padomju Savienības," — teica ministrs.

"Mēs pret to izturējāmies filozofiski, tikai norādījam saviem kolēģiem: "Kā vēlaties, taču vēlāk neļaujiet šīm valstīm jūs izrīkot, jo dažām no tām, piemēram, mūsu kaimiņiem Baltijas valstīs, piemīt rusofoba mentalitāte," — pastāstīja Lavrovs.

Tolaik mums atbildēja, ka šīs valstis "iestāsies ES un NATO, nomierināsies, iejutīsies un jutīsies drošībā," – atcerējās KF ĀM vadītājs.

Ne visi ES migranti ir sīrieši

Jautājumā par migrācijas krīzi ES Lavrovs paziņoja, ka mēģinājumi visus imigrantus uzskatīt par sīriešiem ir patiesības sagrozīšana un sabiedrības muļķošana. Pēc militārajām darbībām Lībijā ES valstīs ieplūda imigranti no Āfrikas, Irākas, Afganistānas un Pakistānas.

"Tagad mūs apvaino par to, ka mūsu līdzdalība cīņā pret terorismu Sīrijā ir izraisījusi gandrīz visu migrācijas krīzi, lai arī tā sākās jau sen, pēc Lībijas bombardēšanas. Valsts pārvērtās par migrantu kontrabandas kanālu, ko izmantoja puse Āfrikas, Irākas un Afganistānas. Starp viņiem ir arī bēgļi no Pakistānas," — viņš pastāstīja intervijā.

Spriežot pēc Lavrova vārdiem, Maskavai "stāsta, ka mēs bēgļus dzenam uz Skandināviju, Norvēģiju, Somiju." Taču pašlaik šajā jautājumā rit "normāls dialogs" ar somiem un norvēģiem, kas vēlas šos jautājumus sakārtot.

ASV spiediens Eiropā ir ārkārtīgi liels, taču Maskava vēlas, lai Brisele lēmumus pieņemtu patstāvīgi, uzskata KF ĀM vadītājs.

"Mēs esam ieinteresēti, lai ES būtu spēcīga un patstāvīga. Protams, tas ir atsevišķs starptautiskās dzīves subjekts, taču Eiropas ārpolitika pakļauta spēcīgam spiedienam no ASV puses," — sacīja Krievijas ārlietu ministrs.

Viņš atzīmēja, ka Krievja vēlas redzēt vienotu ES, kas pieņemtu lēmumus, ņemot vērā savu dalībvalstu un "lielās Eiropas" intereses.

Ziņu lente
0