Politika

Maskava rada bažas Austrumeiropā

© AP Photo / Matthias SchraderПрезидент Литвы Даля Грибаускайте и президент Польши Андрей Дуда
Президент Литвы Даля Грибаускайте и президент Польши Андрей Дуда - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Minhenes drošības konferencē Austrumeiropas valstu vadītāji savās uzrunās pievērsa klātesošo uzmanību Krievijas jautājumam. Polijas līderis uzsvēra, ka Krievija apdraud NATO austrumu flangu, Lietuvas prezidente informēja par atklātu Maskavas agresiju Ukrainā un Sīrijā.

RĪGA, 14.feb — Sputnik. Minhenes drošības konferences otrās dienas svarīgākais notikums bija dalībvalstu premjerministru, kam sekoja arī prezidentu un ministru debates. Galveno vietu daudzu valstu līderu uzrunā aizņēma attiecības ar Krieviju.  Īpašu uzmanību Sputnik pievērsa Lietuvas un Polijas prezidentu uzrunām.

Pretenzijas austrumu flangā

Krievijas politika apdraud NATO valstu drošību, uzskata Polijas prezidents Andžejs Duda.

"Pēc mūsu domām, Krievijas teritoriālās pretenzijas rada problēmas NATO austrumu flangā, tāpēc mēs uzskatām, ka NATO vajadzētu pastiprināt klātbūtni šajā Eiropas daļā," — teica Polijas līderis.

Премьер-министр РФ Д. Медведев принял участие в Мюнхенской конференции по безопасности - Sputnik Latvija
Medvedevs brīdina par aukstā kara briesmām
Andžejs Duda norādīja uz nepieciešamību "atbildēt" uz Krievijas militārās klātbūtnes pastiprināšanos Kaļiņingradas apgabalā un pauda viedokli par to, ka NATO tikšanās laikā Varšavā "ir jāpieņem nākotnē orientēti lēmumi un jāapspriež divi svarīgi jautājumi — NATO austrumu un dienvidu flangi."

Par svarīgāko Duda uzskata NATO struktūru izveidi austrumos.

"Es uzskatu, ka Polijai pašlaik svarīgākais jautājums ir NATO klātbūtne austrumu flangā. Šim jautājumam ir liela nozīme ne vien Polijas, bet arī citu Austrumeiropas valstu acīs," — teica Duda un uzsvēra nepieciešamību "izveidot NATO struktūru mūsu Eiropas daļā."

Dažiem patīk pikanti vārdi

Saskaņā ar tradīciju, Lietuvas Republikas prezidente Daļa Grībauskaite nāca klajā ar asiem vārdiem un pašreizējo situāciju pasaulē nosauca par "karsto karu".

"Ņemot vērā šodien jau dzirdētās uzrunas, it īpaši Krievijas premjerministra vārdus, kurš norādīja, ka pasaule stāv pie  otra aukstā kara sliekšņa, es saku: pasaule jau stāv pie karstā kara sliekšņa," — teica Grībauskaite, uzstājoties pēc Krievijas premjera Dmitrija Medvedeva.

"Mēs jau esam redzējuši Krievijas atklāto agresiju Ukrainā un Sīrijā," — piebilda lietuviešu politiķe.

Viņa uzsvēra, ka "iespēju logs var slēgties, ja eiropieši pieļaus to, ka Krievija arī turpmāk izturēsies tāpat, kā pēdējo divu gadu laikā."

Vajadzīga konstruktivitāte

Somijas prezidents Sauli Nīniste, uzstājoties Minhenē, uzsvēra nepieciešamību atrast konstruktīvus punktus dialogā ar Krieviju.

"Mums ir īpaši jācenšas atrast konstruktīvus punktus (dialogam – red.), jo Krievija lielākā vai mazākā mērā ir iesaistīta visur," — teica prezidents.

Ziņu lente
0