Politika

ANO secina: Asanžs aizturēts nelikumīgi

© REUTERS / Paul HackettДжулиан Ассанж, основатель сайта WikiLeaks
Джулиан Ассанж, основатель сайта WikiLeaks - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Džulians Asanžs, vietnes WikiLeaks dibinātājs, kopš 2012.gada atrodas Ekvadoras vēstniecībā Londonā, kur meklēja patvērumu pēc formālas apsūdzības izvarošanā. Šo vajāšanu viņš uzskata par politizētu.

RĪGA — 8.feb, Sputnik. ANO darba grupa pieņēmusi lēmumu par labu Džulianam Asanžam, kurš slēpjas Ekvadoras vēstniecībā Londonā kopš 2012.gada. Darba grupas ziņojumā pausts, ka Zviedrija un Lielbritānija viņu aizturējušas patvaļīgi.

Dokumentā teikts: "WikiLeaks dibinātāja Džuliana Azanža aizturēšana no Zviedrijas un Lielbritānijas puses ir nelikumīga."

Darba grupas ziņojumā norādīts uz nepieciešamību ņemt vērā Asanža fizisko neaizskaramību un tiesības uz pārvietošanās brīvību. ANO pārstāvji uzskata, ka Asanžam ir tiesības saņemt kompensāciju par nelikumīgo aizturēšanu.

Zviedrijas prokuratūra jau ir atzīmējusi, ka ANO darba grupas lēmumam nav formālas nozīmes Asanža lietas izmeklēšanā – viņš tiek turēts aizdomās par izvarošanu. Savukārt Asanža aizstāvji uzskata, ka pēc ANO darba grupas lēmuma Lielbritānijas varas iestādēm ir jāatbrīvo WikiLeaks dibinātājs.

Džulians Azanžs kļuva plaši pazīstams 2006.gadā kā tīmekļa medija WikiLeaks dibinātājs, kurā tika publicēti slepeni dokumenti. 2010.gadā WikiLeaks nodeva atklātībai amerikāņu kareivju video, kurā redzama civiliedzīvotāju bojāeja pēc uzbrukuma Bagdādei. Tajā pašā laikā vietne publicēja arī 250 tūkstošus ASV diplomātisko dokumentu.

2010.gada beigās Asanžs tika arestēts Londonā – Zviedrija pieprasīja viņa izdošanu seksuāla rakstura noziegumu lietā. Pats WikiLeaks dibinātājs savu noliedz un uzstāj, ka seksuālie sakari notikuši ar pušu piekrišanu. Asanža aizstāvji ir pārliecināti par to, ka apsūdzības ir politizētas un safabricētas, jo WikiLeaks dibinātājs ir saniknojis vairākas valstis, it īpaši – ASV. Viņš pats pauž bažas par to, ka tieši ASV cenšas panākt viņa izraidīšanu.

2012.gadā Asanžs vērsās pie Ekvadoras varas iestādēm ar lūgumu piešķirt viņam politisko patvērumu. Kopš tā laika viņš uzturas šīs valsts vēstniecībā Londonā.

Ziņu lente
0