Politika

Politologs: ASV nav attīstīta novērotāju sistēma, Trampam ir iespēja ziņot par krāpšanos

© Sputnik / Юки Ивамура / Pāriet pie mediju bankasТрансляция дебатов кандидатов в президенты США
Трансляция дебатов кандидатов в президенты США - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Donalds Tramps neatzīs zaudējumu ASV prezidenta vēlēšanās, ja viņš zaudēs, viņš ziņos par krāpšanos, paziņoja politologs Staņislavs Bišoks, komentējot situāciju ar pastā iestrēgušajām vēlēšanu lapām.

RĪGA, 6. novembris – Sputnik. Vairāk nekā 150 tūkstoši vēlēšanu lapu iestrēga ASV pasta dienesta korespondences apkalpošanas punktos un netika piegādāti līdz vēlēšanu dienai, 12 tūkstoši no tām attiecas pie pieciem štatiem, kur vēlēšanu rezultāti vēl nav zināmi, paziņoja avīze The Washington Post. Kā raksta izdevums, dažos "neizlēmušajos štatos" vēlēšanu lapas, kuras tika saņemtas ar nokavēšanos, "vienalga tiks saskaitītas, jo pasta spiedogi ir datēti ar vēlēšanu dienu".

Сторонники президента США Дональда Трампа - Sputnik Latvija
Politika
Eksperts par vēlēšanām ASV: Trampam ir viena vienīga iespēja uzvarēt

Pašreizējais ASV prezidents Donalds Trampa paziņoja, ka pārliecinoši uzvar savu pretinieku, demokrātu Džo Baidenu vēlēšanās, ja skaita "likumīgās vēlēšanu lapas". "Ja jūs saskaitīsiet nelikumīgās un ar nokavējumu atnākušās vēlēšanu lapas, tad viņi (demokrāti – red.) var nozagt mums vēlēšanas," paziņoja Tramps.

Šobrīd Baidens un Tramps tajos štatos, kur nav skaidrs, kurš uzvar, iet plecu pie pleca, un tur patiešām kaut kādi simti balsu var izšķirt vēlēšanu iznākumu konkrētā štatā, atzīmēja radio Sputnik intervijā Starptautiskās monitoringa organizācijas CIS-EMO izpilddirektors, politisko zinātņu kandidāts Staņislavs Bišoks.

"Kad ir tik tuvas sacīkstes, protams, pats dievs ir licis pateikt, ka tā patiešām ir krāpšanās, lai gan atkal paradokss ir tajā, ka ASV, atšķirībā, piemēram, no Krievijas, nav īpaši attīstīta novērotāju sistēma vēlēšanās. Tā kā jums nav novērotāju, tad var viegli pieņemt, ka to visu viltoja," sacīja eksperts.

Viņš atzīmēja, ka zināmā mērā šobrīd atkārtojas 2016. gada situācija, kad sociologi un mediji teica, ka Trampam nav izredžu uzvarēt vēlēšanās, kas, tieši pretēji, varēja mobilizēt viņa elektorātu doties uz vēlēšanu iecirkņiem.

Президент США Дональд Трамп - Sputnik Latvija
Politika
Donalds Tramps ziņo par milzīgu krāpšanos vēlēšanās

Bišoks salīdzināja situāciju ar to, kā attīstījās notikumi pirms četriem gadiem: toreiz jau praktiski nākamajā dienā pēc vēlēšanām bija skaidrs, kurš kļuvis par ASV prezidentu, bet šogad balsu skaitīšana ievilkusies.

"Es domāju, ka tas ir saistīts ar "pasta balsīm", jo tās neatnāk noteiktajā termiņā. Tramps vakar veselu dienu pieprasīja izbeigt skaitīt balsis – kaut kad taču ir jāapstājas un jāpasaka: viss, vairs nepieņemam "pasta balsis". Cik es noprotu, nekur nav noteikts, kad beidzas tas laiks, kad pārstāj gaidīt "pasta balsis"," nobeigumā sacīja eksperts.

Ziņu lente
0