Politika

VFR ārlietu ministrs: Eiropai nebūtu jāpārtrauc dialogs ar Krieviju

© Sputnik / Григорий Сысоев / Pāriet pie mediju bankasГлава МИД Германии Хайко Маас
Глава МИД Германии Хайко Маас  - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Viņš paskaidroja, ka Navaļnija gadījuma piemērs liecina, ka Eiropai ir jārunā skaidrā valodā, taču tai ir jāsaprot arī tas, ka Krievijai tai ir nepieciešama.

RĪGA, 8. oktobris – Sputnik. Incidents ar Krievijas blogeri Alekseju Navaļniju demonstrē, ka Eiropai ir jābūt vienotai attiecībā pret KF, taču Krievija ir nepieciešama ES, paziņoja VFR ĀM vadītājs Haiko Māss, vēsta RIA Novosti.

"Neatkarīgi no vēlēšanu iznākuma, mums ir jāsamierinās ar faktu, ka ASV soli pa solim aties no pasaules policista lomas. ASV ir mūsu tuvākais sabiedrotais ārpus Eiropas Savienības. Ja mēs vēlamies atbilst savai lomai, mums ir jāstiprina Eiropas balsts NATO ietvaros. Tāpat mums ir nepieciešama kopīga pieeja attiecībā uz Krieviju, mēs uzskatām, ka tai ir jābūt divējādai pieejai," paziņoja Māss, uzstājoties GLOBSEC forumā Bratislavā.

Трубы газопровода Северный поток — 2 - Sputnik Latvija
Viedoklis
Krievija nekādi nevar palīdzēt Vācijai

Viņš paskaidroja, ka Navaļnija gadījuma piemērs liecina, ka Eiropai ir jārunā skaidrā valodā, taču tai ir jāsaprot arī tas, ka Krievijai tai ir nepieciešama. "Tas ir mūsu kaimiņš, tā ir nepieciešama mums, lai atrisinātu konfliktus Sīrijā, Lībijā un Ukrainā. Mums ir jābūt spējīgiem spēlēt skarbu, taču tajā pašā laikā mēs nedrīkstam ļaut dialogam apstāties. Tāpēc NATO ietvaros mēs atkal un atkal uzstājāmies par to, lai sarīkotu Padomi Krievija-NATO," paziņoja Māss.

Navaļniju 20. augustā nogādāja slimnīcā Omskā pēc tam, kad viņam sametās slikti lidojuma laikā. Pēc izmeklējumu veikšanas Omskas ārsti par galveno diagnozi nosauca vielmaiņas traucējumus, kas izraisīja straujas cukura daudzuma izmaiņas asinīs. Kas kļuva par tā iemeslu – pagaidām nav skaidrs, taču indes Navaļnija asinīs un urīnā, saskaņā ar Omskas mediķu datiem, atrastas netika.

Pēcāk viņu ar lidmašīnu pārveda uz Vāciju. Pēc tam VFR valdība ar atsauci uz militārajiem mediķiem paziņoja, ka Navaļniju it kā saindējuši ar substanci no "Novičok" indīgo kaujas vielu grupas. Drīz vien VFR Ministru kabinets paziņoja, ka vācu ekspertu secinājumus apstiprināja Zviedrijas un Francijas laboratorijas. Kremlī šajā sakarā paziņoja, ka Berlīne nav informējusi Maskavu par saviem secinājumiem, savukārt KF ĀM uzsvēra, ka Krievija gaida atbildi no Vācijas uz oficiālo pieprasījumu sakarā ar šo situāciju. KF ĀM oficiālā pārstāve Marija Zaharova atzīmēja, ka mēneša laikā Krievija nosūtīja Vācijai trīs tiesiskās palīdzības pieprasījumus situācijā ar Navaļniju, taču tās palikušas bez atbildes.

Ведущий аналитик Фонда национальной энергетической безопасности Игорь Юшков - Sputnik Latvija
Eiropa sodīs sevi ar dārgu gāzi, ja izlems pārmācīt KF Navaļnija dēļ

Jau Navaļnija stacionēšanas dienā savas pārbaudes uzsāka prokuratūra un policija. Peskovs atzīmēja, ka de facto izmeklēšanas darbības Navaļnija situācijā notiek, ja indīgās vielas klātbūtne tiks apstiprināta, izmeklēšana tiks uzsākta arī de iure. pēc viņa sacītā, Krievija ir gatava sadarboties ar Eiropu situācijā ar Navaļniju, taču tai ir nepieciešama informācija no Parīzes un Berlīnes.

VFR varasiestādes iepriekš nenoliedza, ka Vācijas izlūkdienestam BND kopš pagājušā gadsimta 90. gadiem ir bijusi piekļuve indīgajai kaujas vielai "Novičok".

Berlīnes klīnika Charite 23. septembrī paziņoja, ka Navaļnijs tika izrakstīt no stacionāra, viņa stāvoklis ir apmierinošs, ārsti neizslēdz pilnu atveseļošanās iespēju.

Ziņu lente
0