Politika

Vācijas ĀM vadītājs pieļauj "Ziemeļu straumes 2" iesaldēšanu

© Sputnik / Григорий Сысоев / Pāriet pie mediju bankasГлава МИД Германии Хайко Маас
Глава МИД Германии Хайко Маас  - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Paziņojumi par gāzesvada būvniecības pārtraukšanu Vācijā sāka parādīties pēc Navaļnija hospitalizācijas.

RĪGA, 11. septembris – Sputnik. Vācijas varasiestādes izskata visus variantus, ieskaitot gāzesvada "Ziemeļu straume 2" būvniecības apturēšanu, atbildes kārtā uz incidentu ar blogeri Alekseju Navaļniju. Par to VFR ĀM vadītājs Haiko Māss paziņoja telekanāla ZDF ēterā.

Pēc viņa sacītā, lēmums par projektu "būs atkarīgs no Krievijas".

"Mēs iesniegsim dienas darba kārtībā visus variantus un piemērotajā laikā pieņemsim lēmumu. Krievija, piedaloties [incidenta] izmeklēšanā, var sniegt pienesumu tam, lai šāds lēmums (par "Ziemeļu straumes 2" būvniecības apturēšanu – Sputnik) netiktu pieņemts," sacīja Māss.

Трубы газопровода Северный поток — 2 - Sputnik Latvija
Polija piedāvā Vācijai alternatīvu "Ziemeļu straumei 2"

Paziņojumi par gāzesvada būvniecības pārtraukšanu Vācijā sāka parādīties pēc Navaļnija hospitalizācijas. Projekta apturēšanu kategoriskā formā pieprasīja partijas "Savienība-90"/"Zaļie" līderi. Liberālā Brīvā demokrātiskā partija piedāvāja ieviest pagaidu moratoriju būvniecībai, kamēr netiks noskaidroti visi jautājumi. To pašu pieprasīja "Kristīgās un demokrātiskās savienības" priekšsēdētāja amata kandidāts Fridrihs Mercs. Kreisā partija uzstājas pret.

Vācijas valdībā līdz šim piedāvāja nesaistīt Navaļnija lietu ar gāzesvada būvniecību, un tikai pēc tam, kad Vācijas militārie toksikologi paziņoja, ka Navaļnijs, saskaņā ar viņu datiem, tika saindēts ar "Novičok" grupas vielu, tonis nedaudz mainījās. Māss iepriekš pauda cerību, ka "Krievija <…> nepiespiedīs [Vāciju] mainīt pozīciju". Mediji un novērotāji traktēja to kā draudu apturēt projektu. Pēc Angelas Merkeles pārstāvja datiem, kanclere "pievienojās ĀM vadītāja vārdiem". Ekonomikas ministrijas vadītājs Peters Altmeiers sacīja, ka attiecas pret šādu sankciju ieviešanas perspektīvām skeptiski.

Krievijas prezidenta preses sekretārs Dmitrijs Peskovs paziņoja, ka Maskava ir gatava vispusīgai sadarbībai ar Berlīni. Viņš atzīmēja, ka līdz Navaļnija izvešanai uz Vāciju nekādas indīgas vielas viņam netika atklātas. Krievijas ĀM norādīja, ka Maskava turpina gaidīt no Berlīnes atbildi uz Ģenerālprokuratūras pieprasījumu, taču pagaidām nav saņēmusi nekādus pierādījumus.

Ziņu lente
0