Politika

Nolaidība vēlēšanās: kam par nederīgām atzītās balsis varētu atnest vēl vienu mandātu

© Sputnik / Sergey MelkonovВыборы в Рижскую думу 2020.
Выборы в Рижскую думу 2020. - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
CVK paskaidroja, kā vēlēšanu rezultātus būtu ietekmējušas par nederīgām atzītās 672 balsis un kāpēc šajā jautājumā netiks ierosināta krimināllieta.

RĪGA, 2. septembris — Sputnik. Divu vēlēšanu iecirkņu vadītāju nolaidības dēļ 627 vēlētāju balsis nācās atzīt par nederīgām, jo aploksnes nebija apzīmogotas. Tās būtu varējušas kaut nedaudz ietekmēt vēlēšanu rezultātus, vēsta TV3.

Līdz trešdienai, 2. septembrim, politiskās partijas, to apvienības vai deputāta kandidāti var iesniegt pretenzijas Centrālajā vēlēšanu komisijā un apstrīdēt vēlēšanu rezultātus. Vajadzības gadījumā vēlēšanu komisija būtu gatava abos iecirkņos rīkot jaunas vēlēšanas.

CVK atzina, ka 627 neapzīmogotās vēlēšanu aploksnes, kas tiek uzskatītas par nederīgām, varētu kaut nedaudz ietekmēt vēlēšanu rezultātus. Piemēram, ja vairāk nekā puse balsu būtu atdotas "Jaunajai Vienotībai", tā varētu saņemt par vienu mandātu Rīgas domē vairāk, bet "Saskaņa" - mazāk.

"Ja JV būtu saņēmusi 320 balsu vairāk, tā gūtu vienu mandātu vairāk uz "Saskaņas" rēķina," atzina CVK sekretārs Ritvars Eglājs.

Viņš norādīja, ka JV ir pašai jālemj, vai pārsūdzēt vēlēšanu rezultātus. JV neko neplāno pārsūdzēt - svarīgākais esot sākt Rīgas domes darbu iespējami ātrāk. Pārsūdzēšanas gadījumā tas var iekavēties par vairākiem mēnešiem.

Выборы в Рижскую думу 2020. - Sputnik Latvija
"Saskaņa" un LKS varētu apstrīdēt vēlēšanu rezultātus Rīgā

Nederīgajās aploksnēs esošās balsis nepalīdzētu kādai citai partijai iegūt vietu un nedotu iespēju kādai partijai pārvarēt 5% barjeru. No otras puses, par nederīgām atzītajās vēlēšanu zīmēs esošie "plusiņi" un svītrojumi spētu diezgan ietekmēt kādas personas tieši ievēlētas Rīgas domē.

"Starp pēdējo, kas ir ievēlēts, un pirmo, kas ir palicis aiz strīpas, tur reizēm šo ievēlēšanu vai neievēlēšanu izšķir tiešām ļoti neliels skaits. To gan, cik paskatījāmies, ir saraksti, kur tā varētu būt," pauda CVK priekšsēdētāja Kristīne Bērziņa.

Tādā gadījumā vēlēšanu rezultātu pārsūdzēšana būtu aktuāla partijām ar iekšējiem strīdiem, kuru locekļi cīnās par "plusiem" savā starpā.

Vienlaikus Rīgas vēlēšanu komisija pieprasījusi VK abu iecirkņu vadītāju paskaidrojumus par to, kāpēc šāda situācija ar neapzīmogotām vēlēšanu aploksnēm izveidojusies.

"Atbilde ir vienkārša – neuzmanība, nogurums un intensīvs darbs. Tā ir tā atbilde. Citu būtisku iemeslu tam nav," apliecināja Rīgas vēlēšanu komisijas priekšsēdētājs Juris Kokins.

Kriminālprocess netikšot rosināts, jo nekas neliecinot par ļaunprātīgu rīcību.

Ziņu lente
0