Politika

Latvija uz pieciem gadiem ievieš sankcijas pret Baltkrievijas ierēdņiem: personu saraksts

© Sputnik / Pāriet pie mediju bankasМитинг в поддержку действующего президента Белоруссии А. Лукашенко в Минске
Митинг в поддержку действующего президента Белоруссии А. Лукашенко в Минске - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Baltijas valstis aizliegušas iebraukšanu Aleksandram Lukašenko un 29 amatpersonām uz pieciem gadiem.

RĪGA, 1. septembris — Sputnik. Latvija aizliegusi iebraukšanu valstī 30 Baltkrievijas pilsoņiem, ieskaitot valsts prezidentu Aleksandru Lukašenko, informēja Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs. Līdzīgus sarakstus apstiprinājušas Igaunija un Lietuva.

Latvija aizliedz iebraukšanu 30 Baltkrievijas pilsoņiem, ieskaitot Aleksandru Lukašenko. Viņi ir atbildīgi par krāpšanos prezidenta vēlēšanās un vardarbību pret mierīgajiem demonstrantiem Baltkrievijā, mēs atbalstām neatkarīgu un demokrātisku Baltkrieviju un tās pilsoņus," Rinkēvičs apgalvoja Twitter tīklā.

Aizliegums vērsts pret Aleksandru Lukašenko, iekšlietu un  tieslietu ministriem, ģenerālprokuroru, prezidenta administrācijas dienesta, Centrālās vēlēšanu komisijas un varasiestāžu darbiniekiem.

Sarakstā iekļauts Aleksandrs Lukašenko, Viktors Lukašenko, Igors Sergejenko, Makisms Riženkovs, Olga Čupris, Dmitrijs Krutojs, Genādijs Bogdans, Lidija Jermošina, Vadims Ipatovs, Jeļena Dmuhailo, Svetlana Kacubo, Igors Pliševskis, Oļegs Sliževskis, Irina Celikoveca, Valērijs Vakuļčiks, Ivans Terteļs, Ivans Noskevičs, Aleksandrs Koņuks, Jurijs Karājevs, Genādijs Kazakēvičs, Aleksandrs Barsukovs, Sergejs Homenko, Jurijs Nazarenko, Romāns Meļņiks, Ivans Kubrakovs, Oļegs Šabliko, Andrejs Ravkovs, Aleksejs Volkovs, Sergejs Azemša un Andrejs Smaļs.

Atgādināsim, ka 9. augustā Baltkrievijā notika prezidenta vēlēšanas. Centrālā vēlēšanu komisija informēja, ka jau sesto reizi uzvarējis pašreizējais Baltkrievijas valsts vadītājs Aleksandrs Lukašenko ar 80,1% balsu. Pēc tām valstī sākās opozīcijas protesta akcijas, kas nepiekrita balsošanas rezultātiem. Opozīcija uzskata, ka vēlēšanās uzvarējusi Svetlana Tihanovska, kura saņēma aptuveni 10% balsu.

Белорусская АЭС, архивное фото - Sputnik Latvija
Viedoklis
Baltija sadedzina tiltus uz Baltkrieviju. Labumu gūs Vācija

Pirmajās dienās varasiestādes izkliedēja protesta akcijas. Pret tām tika izmantota asaru gāze, ūdens metēji, gaismas un trokšņa granātas, gumijas lodes. Pēc tam akciju izkliedēšana ar vardarbīgām metodēm tika pārtraukta. Oficiālie dati liecina, ka pirmajās dienās aizturēti vairāk nekā 6,7 tūkstoši cilvēku. Valsts IeM informēja, ka nekārtībās cietuši simtiem cilvēku, vairāk nekā 120 likumsargi guvuši ievainojumus, trīs akciju dalībnieki gājuši bojā.

ES paziņoja, ka neuzskata prezidenta vēlēšanas Baltkrievijā par taisnīgām un godīgām, un atteicās atzīt to rezultātus. ES valstu līderi vienojās par individuālo sankciju vēršanu pret Baltkrieviju par vardarbīgu metožu pielietošanu pret demonstrantiem un, kā uzskata ES, par vēlēšanu falsifikāciju. EP saskaņo sarakstu, kurā plānots iekļaut aptuveni 20 augsti stāvošus ierēdņus. ES plāno piešķirt finansiālo atbalstu Baltkrievijas pilsoniskajai sabiedrībai, neatkarīgajiem medijiem un no varasiestāžu darbinieku darbībām cietušajām personām.

Baltijas valstis saskaņoja savu sarakstu, pret kurā iekļautajām personām vērstas sankcijas.

Ziņu lente
0