Politika

Tihanovska aicinājusi ES līderus neatzīt vēlēšanu rezultātus Baltkrievijā

© Sputnik / Илья Питалев / Pāriet pie mediju bankasВыборы президента Белоруссии
Выборы президента Белоруссии - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Eiropas Savienības Padomes samita gaidās Svetlana Tihanovska aicinājusi tā dalībniekus cienīt Baltkrievijas tautas brīvo izvēli.

RĪGA, 19. augusts – Sputnik. Baltkrievijas prezidenta vēlēšanās balotējusies Svetlana Tihanovska ES samita dienā aicināja Eiropas līderus neatzīt vēlēšanu rezultātus valstī, vēsta Sputnik Baltkrievija.

Šodien pusdienlaikā notiks Eiropas Savienības Padomes ārkārtas samits, kurā ES valstu un valdību vadītāji apspriedīs situāciju Baltkrievijā. Par to iepriekš paziņoja Eiropas Savienības Padomes prezidents Šarls Mišels. Tikšanās notiks videokonferences režīmā.

​"Es aicinu jūs neatzīt šīs falsificētās vēlēšanas. Lukašenko kungs ir zaudējis visu veidu leģitimitāti mūsu tautas un pasaules acīs. Lai sekmētu mierīgu varas nodošanu manā valstī, esmu iniciējusi Baltkrievijas nacionālās koordinācijas padomes izveidošanu. Tā vadīs mierīgu varas nodošanas procesu ar dialoga starpniecību. Padome nekavējoties izsludinās jaunas, godīgas un demokrātiskas prezidenta vēlēšanas ar starptautisko novērotāju dalību. Es aicinu jūs atbalstīt Baltkrievijas atmošanos. Es aicinu visas valstis cienīt starptautisko tiesību principus. Es aicinu cienīt Baltkrievijas suverenitāti un baltkrievu tautas izvēli," sacīja Tihanovska video uzrunā.

Pagājušajā nedēļā Tihanovskas apvienotais štābs paziņoja par Varas nodošanas koordinācijas padomes izveidošanu. Tika ziņots, ka tajā iekļaus 70 cilvēkus. Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko reaģēja uz koordinācijas padomes izveidošanu, nodēvējot tajā iekļautos cilvēkus par ​"karstgalvjiem​" un apsūdzot viņus varas pārņemšanas mēģinājumā.

Кандидат в президенты Светлана Тихановская - Sputnik Latvija
Politika
Tihanovska paziņoja, ka dibinās padomi varas nodošanai Baltkrievijā

Baltkrievijā kopš 9. augusta turpinās masveida protesta akcijas pēc prezidenta vēlēšanām, kurās, saskaņā ar Centrālās vēlēšanu komitejas oficiālajiem datiem, uzvarēja Aleksandrs Lukašenko ar 80,1% vēlētāju balsu. Otrajā vietā ir opozīcijas kandidāte Svetlana Tihanovska, kura ieguva nedaudz vairāk par 10% balsu. Opozīcija neatzina oficiālos vēlēšanu rezultātus. Tihanovska izbraukusi no valsts uz Lietuvu.

Pirmajās dienās kārtības sargi nežēlīgi apspieda protesta akcijas. Saskaņā ar oficiālajiem datiem, tika aizturēti vairāk nekā 6,7 tūkstoši cilvēku, vairāk nekā 600 vērsās ar iesniegumiem par miesas bojājumu nodarīšanu aizturēšanas laikā. Saskaņā ar Veselības ministrijas datiem, divi cilvēki gājuši bojā. Saskaņā ar IeM informāciju, nekārtību laikā cieta vairāk nekā 120 kārtības sargu. Vēlāk kārtības sargi pārstāja izdzenāt mītiņu un pielietot spēka metodes.

Ziņu lente
0