Politika

"Ziemeļu straumes 2" operators atbildēja uz paziņojumiem par darbu apturēšanu

© Газпром флотКраново-монтажное трубоукладочное судно "Академик Черский"
Краново-монтажное трубоукладочное судно Академик Черский - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Dānijas Enerģētikas aģentūras preses dienesta vadītājs Ture Falbe-Hansens apstiprināja, ka mencu nārstošana neietekmēs "Ziemeļu straumes 2" izbūvi.

RĪGA, 27. jūlijs – Sputnik. Ar mencu nārstošanu saistītie sezonālie būvniecības ierobežojumi neizplatās uz "Ziemeļu straumes 2" nepabeigto posmu, paziņoja RIA Novosti projekta operatora Nord Stream 2 AG preses dienestā.

Darba ierobežojumi mencu nārstošanas zonā tiek ieviesti no jūlija līdz augustam. Tie tiek ieviesti būvniecības darbiem Bornholmas baseinā, Baltijas jūras dienvidrietumu daļā.

Директор по энергетическому направлению Института энергетики и финансов Алексей Громов - Sputnik Latvija
Eksperts: ASV rīcība pret "Ziemeļu straumi 2" ir jezuītiska, Eiropā valda pasivitāte

"Cauri šai zvejošanas ierobežojumu zonai trubas jau ir ieliktas. Attiecībā pret atlikušo gāzesvada posmu Dānijas ekskluzīvajā ekonomiskajā zonā sezonālu ierobežojumu nav," paskaidroja aģentūrai kompānijā.

Dānijas Enerģētikas aģentūras (DEA) preses dienesta vadītājs Ture Falbe-Hansens apstiprināja, ka mencu nārstošana neietekmēs "Ziemeļu straumes 2" izbūvi. Regulators uzsvēra, ka darbi ierobežojumu zonā tika pabeigti 2019. gada decembrī.

Par gāzesvada izbūves darbu apturēšanu iepriekš ziņoja Vācijas radiostacija NDR Info.

Sankcijas pret "Ziemeļu straumi 2"

Projekts "Ziemeļu straume 2" paredz gāzesvada izbūvi ar jaudu 55 miljardi kubikmetri gadā no KF piekrastes caur Baltijas jūru līdz Vācijai. To īsteno Nord Stream 2 AG ar vienīgo akcionāru - "Gazprom". Eiropas partneri – Royal Dutch Shell, OMV, Engie, Uniper un Wintershall – kopsummā finansē projektu 50% apmērā, tātad līdz 950 miljoniem eiro katrs.

Строительство газопровода Северный поток-2 в Германии - Sputnik Latvija
Uzņēmēji Vācijā plāno atbildi ASV sankcijām pret "Ziemeļu straumi 2"

Vašingtona uzstājas pret projekta īstenošanu, jo cenšas uzspiest Eiropai savas sašķidrinātās dabasgāzes piegādes. Decembrī ASV pieņēma aizsardzības budžetu, kurš paredz sankciju ieviešanu attiecībā pret kompānijām, kuras piedalās gāzesvada izbūvē, kā rezultātā no darbu veikšanas atteicās Šveices uzņēmums Allseas. Atbildes kārtā Krievija paziņoja par spēju pašu spēkiem pabeigt būvniecību ar cauruļu licēju "Akademik Cherskiy", kurš ieradies Vācijas Mukranas ostā maijā.

Taču tā kā darbi notiek rajonā, kur Otrā pasaules kara laikā tika iegremdēts liels daudzums mīnu un munīcijas, Krievijas kuģiem bija nepieciešama atļauja, jo darbi ar tiem nav iespējami bez stāvēšanas uz enkura. Jūlija sākumā Dānijas valdība atļāva pabeigt projektu ar kuģiem ar enkura pozicionēšanu.

Tikmēr 23. jūlija ASV Senāts atbalstīja aizsardzības budžetu nākamajam gadam. Tajā ir paredzēta jaunu sankciju ieviešana pret "Ziemeļu straumi 2". Spēkā esošie ierobežojumi tiek piemēroti pret organizācijām, kuras nodarbojas ar cauruļu likšanu, kā arī ar to saistītām apdrošināšanas kompānijām.

Ziņu lente
0