Politika

Politologs: Lietuvas vēlas būt ES avangards Baltkrievijas pakļaušanā

© Sputnik / Андрей БогдановФлаги Евросоюза и Литвы
Флаги Евросоюза и Литвы - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Baltkrievija Lietuvai ir ne tikai aizkaitinājuma avots, bet arī misija, kas varētu ienest labu naudiņu – šī iemesla dēļ Viļņa aktīvi iejaucas kaimiņvalsts iekšējās lietās.

RĪGA, 24. jūlijs – Sputnik. Atsevišķi lietuviešu politiķi aicināja Eiropas Savienības vadību ieviest sankcijas pret Minsku par opozīcijas vajāšanu un cilvēktiesību pārkāpumiem valsts prezidenta vēlēšanu kampaņas fonā, vēsta Rubaltic.ru.

Politiķi Viļņā uzskata sevi par Eiropas Savienības avangardu Baltkrievijas pakļaušanā, šī iemesla dēļ vērojama aktīva iejaukšanās kaimiņvalsts lietās, sarunā ar Sputnik Latvija paskaidroja politologs, Maskavas Politehniskās valsts universitātes Vēstures un politikas institūta direktora vietnieks Vladimirs Šapovalovs.

"Lietuva tiek uztverta kā Rietumu ekspansijas priekšpostenis attiecībā uz Baltkrieviju. Šeit un Polijā atrodas pret Minsku vērstā informācijas un hibrīdkara galvenie centri. Lietuvas politiķi uzskata sevi par Eiropas Savienības avangardu Baltkrievijas pakļaušanā un saprot, ka šī misija var tīri labi atmaksāties. Tāpēc vērojama tik aktīva līdzdalība kaimiņvalsts dzīvē, tostarp arī rupja iejaukšanās iekšējās lietās un mēģinājumi ietekmēt elektorālos procesus," konstatēja Šapovalovs.

Viņš piezīmēja, ka Baltkrievija demonstrē kaimiņu Lietuvai citu ceļu, pietiekami sekmīgi attīstoties ārpus Eiropas Savienības.

Президент Белоруссии Александр Лукашенко, архивное фото - Sputnik Latvija
Baltkrievijas prezidents: valstī izgāzies "maidans"

"Ievērojama daļa Lietuvas iedzīvotāju pašlaik strādā nekvalificētu darbu aiz republikas robežām, Baltijas valsts rūpniecība novesta līdz stāvoklim, kas tuvojas pirmatnējam. Tāpēc Baltkrievija, kas ne tikai saglabājusi rūpniecību, bet arī sekmīgi attīsta to, nopietni kaitina Viļņu," atzīmēja Šapovalovs.

Baltkrievijas prezidenta vēlēšanas notiks 9. augustā, patlaban pilnā sparā rit vēlēšanu kampaņas aģitācijas periods. Prezidenta postenim balotējušies pieci kandidāti, viņu vidū ir arī valsts tagadējais prezidents Aleksandrs Lukašenko.

Ziņu lente
0