Politika

Rīgas domes pagaidu administrācija var kļūt par pastāvīgo

© Sputnik / Sergey MelkonovЗдание Рижской думы на Ратушной площади
Здание Рижской думы на Ратушной площади - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ja Covid-19 pandēmija ievilksies, nav izslēgts, ka ārkārtas vēlēšanas galvaspilsētā vispār nenotiks, savukārt kārtējās vēlēšanas notiks vien 2021. gada jūnijā; tad pagaidu administrācija vadīs pilsētu vairāk nekā gadu.

RĪGA, 14. aprīlis – Sputnik. Sākumā bija plānots, ka pagaidu administrācija strādās Rīgas domē mazāk nekā trīs mēnešus. Ārkārtas vēlēšanām bija jānotiek 25. aprīlī, savukārt maija beigās jaunajam domes sastāvam bija jāuzsāk savu pienākumu izpilde. Taču koronavīrusa Covid-19 pandēmija izjauca visus plānus, un vēlēšanas tika pārceltas sākumā uz 6. jūniju, bet pēc tam vispār uz augusta beigām, raksta BB.lv.

Saeima atcerējās par domi

Aizritējušajā nedēļā Ministru kabinets atbalstīja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas piedāvājumu rīkot vēlēšanas 29. augustā. Ja tās atkārtoti nepārcels, jaunievēlētie deputāti tiksies pirmajā sēdē septembra beigās. Tādējādi pagaidu administrācija ar trim valsts ierēdņiem vadīs galvaspilsētu vēl pusgadu. Atzīmēsim: trīs pagaidu administrācijas ierēdņi darbu domē apvieno ar vadošajiem amatiem savās ministrijās.

Pirmie pagaidu administrācijas darba rezultāti jau ir izraisījuši Saeimas deputātu uztraukumu. Un rīt Rīgas administratori tiek aicināti uz paklāja Saeimas atbildīgajā komisijā – valsts pārvaldes un pašvaldību lietās.

Pensionārus "nometa" no tramvaja

Pretrunīgs ir administrācijas lēmums atcelt visus braukšanas atvieglojumus sabiedriskajā transportā pensionāriem. No vienas puses, šī pasākuma mērķis ir novērst veco ļaužu inficēšanās risku sabiedriskajā transportā koronavīrusa epidēmijas laikā, tomēr situācijas mēdz būt dažādas. ne katrā mikrorajonā veikali un vēl jo vairāk aptiekas atrodas gājiena tuvumā – tagad pensionāriem nākas tērēt naudu braucieniem. Pensionāri izmanto pilsētas transportu arī ārstu apmeklēšanai, lai veiktu nepieciešamās ārstēšanās procedūras. "Man vairākas reizes nedēļā ir jābrauc uz staru terapiju – tieša maršruta nav, tikai ar pārsēšanos. Rezultātā esmu spiests maksāt nenormālu naudu," pastāstīja izdevumam kāds vecs cilvēks ar onkoloģiju.

Atriebība par "godu"

Daudz jautājumu izraisīja arī administrācijas lēmums būtībā "atlaist" Rīgas izpilddirektoru Juri Radzeviču ("Gods kalpot Rīgai"), kurš vadīja galvaspilsētas izpildvaru 11 gadus uz pilnībā pārzina pilsētu. Savukārt viņa vietā tika pieņemta Iveta Zalpētere, kura absolūti "nejaušas" sagadīšanās pēc izrādījusies vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Jura Pūces partijas - "Latvijas attīstībai" – locekle.

Табличка на здании Рижской думы - Sputnik Latvija
Politika
Rīgas domes vēlēšanas atkal tiek pārceltas

Lai gan Zalpēterei ir liela pieredze ierēdnes darbā, galvaspilsētas pašvaldības struktūrās viņa nekad nav strādājusi. Toties tagad Zalpēterei vismaz pusgadu būs ļoti lielas pilnvaras – kā izpilddirektore viņa pārvalda kapitāldaļas visos pašvaldības uzņēmumos. Viņai kopā ar pagaidu administrāciju būs jāapstiprina padomes trijos lielos uzņēmumos – "Getliņi Eko", "Rīgas namu pārvaldnieks" un "Rīgas ūdens".

Radzevičš neizslēdz, ka viņa pēctece var pacensties samazināt pašvaldības dalību lielos uzņēmumos. Turklāt Zalpētere jebkurā brīdī var nomainīt arī pagaidu valdes svarīgākajos pašvaldības uzņēmumos.

Zīmīgi ir tas, ka Zalpētere ieguva "trekno" amatu bez jebkāda konkursa. Par to laikam rīt pagaidu administrācijai arī atgādinās deputāti.

"Trijnieks" atnācis uz ilgu laiku

Kopumā pagaidu administrācija ne pārāk aktīvi darbojas saistībā ar koronavīrusa pandēmiju. Jā, pilsētas ierēdņi izteikuši gatavību sniegt sociālo palīdzību rīdziniekiem, kuri nonākuši maznodrošināto kategorijā.

Лаборатория инновационных медицинских технологий в Долгопрудном - Sputnik Latvija
Viedoklis
Koronavīruss izgudrots Latvijā? Kāpēc gan ne?

Tāpat administrācija panākusi soda sankciju atcelšanu par komunālo maksājumu parādiem. Taču dome nepiedāvā būtisku palīdzību Rīgā reģistrētām kompānijām un to darbiniekiem. Lai gan pagaidu administrācija savā lokā, "trijniekam nolemjot", var pieņemt lēmumus operatīvi – bez ilgām diskusijām.

Star citu, saskaņā ar spēkā esošo likumdošanu, ārkārtas vēlēšanas var rīkot tikai tādā gadījumā, ja līdz kārtējām vēlēšanām atliek vairāk nekā deviņi mēneši. Tādējādi, ja valdība nolems pārcelt arī 29. augustā nozīmētās vēlēšanas, tad pēdējais datums, kad tās var rīkot, ir 5. septembris.

Tādējādi, ja pandēmija ievilksies, nav izslēgts, ka ārkārtas vēlēšanas galvaspilsētā vispār nenotiks, savukārt kārtējās vēlēšanas notiks vien 2021. gada jūnijā. Un Tad pagaidu administrācija vadīs pilsētu vairāk nekā gadu.

Ziņu lente
0